0

Б ивалентна ваксина срещу грип и COVID ще има още тази есен. Тя ще е разработена по РНК технологията и ще пази едновременно от двете заболявания.

Това заяви доц. Любомира Гломб от Националния център по заразни и паразитни болести.

„Съобщение за това вече направи Модерна, още на 4 юни, а няколко дни по-късно и Пфайзер“, обясни експертът. Комбинираните ваксини са в последна фаза на разработване. Кога ще бъдат внесени у нас обаче, зависи от договорите, сключени с Европейския съюз.

Заплащане

Все още не е ясно дали ваксините срещу грип и COVID ще бъде безплатни, тъй като към момента за имунизацията срещу коронавирус заплаща държавата, но за тази срещу инфлуенца заплащат пациентите. Безплатни дози са осигурени единствено за хората над 65 г. Каква ще бъде политиката за комбинираните ваксини, зависи от управляващите, коментира пред clinica.bg доц. Любомира Гломб. Тя акцентира, че у нас процентът на имунизирани срещу COVID-19 все още е изключително нисък, едва 30%. Междувременно обаче пред „Телеграф“ вирусологът към БАН проф. Радостина Александрова посочи, че е възможно именно комбинираните ваксини да увеличат броя на желаещите и да намалят колебанията. По думите й тези препарати най-вероятно ще имат подобни странични ефекти като самостоятелните - например умора, болка на мястото на поставянето, повишаване на температурата, гадене. Опитът с досега съществуващите комбинирани ваксини обаче е показал, че те не отстъпват по ефективност и са толкова безопасни, колкото и включените в тях самостоятелни „играчи“, уточни специалистът. „Особено перспективна в това отношение е РНК технологията, тъй като позволява голяма гъвкавост и актуализиране на мишената (вирусната структура), срещу която ваксината трябва да осигури имунитет“, каза още проф. Александрова.

Разработка

По думите й освен комбиниран препарат срещу грип и COVID се разработват и други ваксини, които ще достигнат до нас през следващите 1-2 години. „Например Модерна се надява да пусне на пазара комбинирана ваксина срещу COVID-19, грип и респираторно синцитиалния вирус, който може да причини пневмонии и други сериозни усложнения при уязвими групи малки деца. Тази ваксина се очаква през есента на 2023 г. Така хората ще имат възможност да получат защита 3 в 1 срещу заболявания, причинени от 3 ключови респираторни вируса преди настъпващия зимен сезон, в който те са особено активни“, обясни още проф. Александрова. Според експерта от БАН усилено се работи и върху комбинирани ваксини, съдържащи различни варианти на SARS-CoV-2, например оригиналния вариант от Ухан заедно с Омикрон, които вероятно ще са водещи кандидати за бустерни дози от есента на тази година.

Проф. Александрова припомни, че преди два дни Центърът за контрол на заболяванията в САЩ (CDC) публикува своите последни актуализации относно ваксинацията срещу COVID-19 - поставяне на ваксина (РНК ваксина) се препоръчва при всички на възраст 6 и повече месеца, а при хората на 50 и повече години са предвидени две бустерни дози.