0

З а радост на всички ни лятото идва. Но с него и някои здравословни неприятности, защото точно през този сезон вирусите са в разгара си. А от тях страдат най-вече децата. Обикновено са свързани с диария и повръщане и могат да вгорчат почивката ни. Можем ли да си спестим това?

Всъщност, за да се предпазим от летните вируси, е най-важна личната хигиена. От значение е честото миене на ръцете.

„Също така е добре, ако има болен в семейството, да се изолира, защото инфекцията може да се предаде и от родител на дете. Знам, че отпадна и изискването за носене на маски, но е добре да се носят, когато сме в големи колективи“, коментира педиатърът д-р Полина Узунова. Затова тя съветва винаги да носим дезинфектант със себе си или антибактериални кърпички, когато сме с децата по площадки, катерушки. Много е важно и пиенето на течности и хидратацията на организма.

„Най-добре е децата да пият обикновена вода. В зависимост от възрастта им може да приемат и билкови отвари. Не са препоръчителни газирани напитки и натурални сокове“, обясни д-р Узунова. Тя изтъкна, че вече има случаи на деца, които постъпват в отделенията с повръщане и диария, но пикът е след месец, когато ще настъпи същинският отпускарски сезон.

Дехидратация

До обезводняване се достига, когато детето вече е отпуснато, сънливо, отказва да приема течности и да се храни. Устните се напукват, езикът е обложен.

„Това са най-честите симптоми. От обезводняването пък може да се повиши и температурата“, коментира педиатърът. Тогава е добре да се приемат прахчета със соли. Ако състоянието не се овладее, е добре детето да постъпи в болница, за да се пристъпи към венозно вливане. Но родителите трябва да знаят, че отводняването и диетата са най-важни в такива случаи.

„Температурата често се среща при вирусни инфекции. Често започват с нея и после има други симптоми“, каза д-р Узунова. Тя припомни, че бум на летни вируси има най-вече по време на почивка на море, тъй като се разпространяват най-вече чрез вода и мръсни ръце.

Лечение

Обикновено симптомите продължават от седем до десет дни, като посещението при лекар е препоръчително при наличието на температура повече от три дни. За лечението на тези вируси не трябва да се приема антибиотик, добре е организмът да се остави да пребори инфекцията сам. Антибиотикът е нужен само ако има усложнения.

При кърмачетата и децата до 5-годишна възраст усложненията и признаците на тежко обезводняване настъпват много бързо. Затова, ако детето попада в тази възрастова група, има температура, повръщане и диария, най-добре е още при първите признаци родителите да се консултират с педиатър, а не да прилагат самолечение.

Аденовирусните инфекции пък могат да продължат до две седмици. Започват с обилна диария, като обичайно на 2-рия или 3-тия ден може да се наблюдават и единични повръщания.

Бактериалният гастроентерит протича почти винаги с високи температури и появата на кървава диария. Паразитозите пък са причина за рецидивиращи диарии, след кратко подобрение – отново настъпва диария. В повечето случаи не се открива кръв в изхожданията. Други симптоми са загубата на тегло и умората при детето.

Миенето на ръцете е най-добрата превенция.

 Миенето на ръцете е най-добрата превенция.