0

Д оц. д-р Калоян Давидов, дм, е началник на отделението по "Урология" и медицински директор на "Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда". Лекар с огромна медицинска ерудиция и опит, той е помогнал на хиляди пациенти, които страдат от запушвания или стеснения по отделителната система, от тежки, често и злокачествени заболявания на простатата, бъбрека и пикочния мехур.

Доц. д-р Калоян Давидов, дм, е началник на отделението по "Урология" и медицински директор на "Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда". Лекар с огромна медицинска ерудиция и опит, той е помогнал на хиляди пациенти, които страдат от запушвания или стеснения по отделителната система, от тежки, често и злокачествени заболявания на простатата, бъбрека и пикочния мехур.

Доц. Давидов е преминал квалификационни курсове във Великобритания, Германия, Турция, Гърция, Финландия и в "Токушукай Медикъл Корпорейшън" в Япония. Той и екипът му са сертифицирани за работа с най-авангардната хирургична техника - робота Da Vinci, която позволява прецизно, миниинвазивно лечение на злокачествени урологични заболявания. През тази година тези високотехнологични операции станаха по-достъпни за пациентите с онкодиагнози, след създаването на клинична пътека за робот-асистирана хирургия в три специалности – коремна хирургия, гръдна хирургия и урология.

Доц. Давидов, пандемията принуди много хора да отложат профилактичните прегледи, а това крие рискове. Като уролог какво ще посъветвате мъжете, които искат да се погрижат за здравето си? 

Ние, уролозите, постоянно говорим за PSA - туморния маркер на простатата. Изследва се с кръвен тест и ни ориентира при диагностиката на рака на простатата - най-често срещаният рак при мъжете след този на белия дроб и на кожата. Всеки мъж над 50-годишна възраст трябва да си прави това изследване. Възможно е личният лекар да го назначи веднъж годишно.

Преди години ракът на простатата беше премълчавано заболяване, но днес за него се говори, хората са информирани и профилактиката дава резултат. В България в последните години броят на оздравелите от това заболяване стабилно расте. Затова не спирам да повтарям: "Мъже, моля ви, направете си кръвен тест. Ако имате рак, ще го намерим. Ако го открием навреме, ще го излекуваме".   

 

Понякога пациентите с гордост заявяват, че през живота си не са стъпвали на лекар. Повод за гордост ли е това?  

Разбирам естествения страх да хората да отидат на лекар. Но самият аз не бих се гордял, ако отлагам преглед при специалист. Отговорността за здравето първо е към самите нас и, второ, към хората, които зависят от нас и ни обичат. Ако сме немарливи към здравето си, ще натоварим семейството си с разходи и грижи, и няма да можем да работим и да генерираме обществено полезен продукт. Ние сме отговорни и към обществото, защото ползваме солидарна система на здравеопазване. Когато "гордо" не ходим на лекар няколко години и се появим с напреднало заболяване, за лечението му ще натоварим обществото с много повече разходи, отколкото при навременна профилактика.

 

Когато пациентът е диагностициран със злокачествено заболяване, например с рак на простатата, какво бихте го посъветвали да избере - хирургия или лъчетерапия?

Често казвам, че хирургията е епизод, а лъчетерапията - процес. Някои пациенти искат веднага да преминат през острия момент на хирургията и да започнат да се възстановяват. Други предпочитат да изживеят бавно процеса на лечение. Всичко е въпрос на настройка.

 

През последните години хирургията на простата, бъбреци и пикочен мехур, преживя огромна промяна. Какво се случи?   

От медицинска специалност, която основно разрязваше пациентите и бъркаше с ръце в тях, урологията се превърна в свръхиновативна специалност. Преди години казвахме: "Отварям болния", днес влизаме и излизаме от тялото му през миниатюрни разрези. Разликата е огромна.

Навремето разрязвахме кожа и подкожие, разслоявахме мускули, а след това, в обратен ред, шиехме всичко при сравнително труден контрол на кървенето. Следваше дълъг следоперативен период и престой в болница от 7 до 10 дни. Днес урологичната хирургия е минимално инвазивна, с ниска кръвозагуба, атравматична и високотехнологична.

 

Намираме се пред операционната в "Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда", след минути ще отстраните злокачествен тумор с Da Vinci. Какви са предимствата на роботизираната хирургия?     

Хирургията с Da Vinci има много предимства и за пациента, и за хирурга. Точно като лапароскопията, това е "хирургия през ключалката" - с инструментите и камерата влизаме в тялото на пациента през миниатюрни разрези. Камерата на Da Vinci ни показва оперативното поле с 10 пъти оптично увеличение, което можем да умножим по 4 с електронен зуум и да получим феноменално детайлна, триизмерна картина. Казано на шега, сякаш главата ни е в пациента и наблюдаваме органите с увеличителни стъкла.

Но освен изключително зрение, Da Vinci ни осигурява и неограничена сръчност. Можем само да завиждаме на този високотехнологичен инструмент - неговите манипулатори имат по-голяма подвижност от китката на човешката ръка и ни дават шанс да сме изключително прецизни.

 

При операция на рака на простатата мъжете се страхуват дали еректилната им функция ще бъде запазена. Роботизираната хирургия увеличава ли шанса това да се случи или не?

Статистиката неумолимо доказва, че еректилната функция се запазва по-добре при роботизирана хирургия.

 

Вероятно целта е да запазите нервите на простатата?

Нервите не минават покрай простатата, те са част от нейната капсула. Представете си простатата като глава лук - нервите минават по "люспата" и при отворена хирургия не е трудно да бъдат засегнати. Чрез системата Da Vinci виждаме тези нерви по-детайлно и стоим далеч от тях, а също така сме максимално прецизни по време на работа. Стига състоянието на болния да го позволява, можем да запазим тези така важни за мъжа нерви. 

 

При третирането на кои други урологични злокачествени заболявания Da Vinci e незаменим? 

Едно от най-съществените приложения на Da Vinci в "Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда" е при органосъхраняваща хирургия на бъбрека. Когато пациентът има тумор на бъбрека с определени размери и с определена локализация, можем да премахнем злокачественото образувание без да отнемаме много от здравата тъкан. При зашиването на органа с този модерен оперативен метод също унищожаваме много по-малко здрава тъкан, отколкото с всеки друг метод.

 

Кога пациентът може да се прибере у дома след робот-асистирана операция?  

Голяма част от пациентите предпочитат да останат при нас няколко дни, така се чувстват по-спокойни. Но, ако човек има нагласа да се прибере у дома с катетъра, който сме му поставили по време на операцията, може да си тръгне ден след робот-асистираната интервенция, стига да иска. А пет-шест дни по-късно отново да ни посети, за да свалим катетъра. 

 

В последните години правите основно роботизирани и лапароскопски операции. В кои случаи разчитате на отворената хирургия?

Отворената хирургия все още има своето място в урологията, но все по-рядко прибягваме до нея. Правим мащабни отворени операции само при много големи бъбречни тумори или при лошо контролирани поликистози на бъбреците, които заемат цялата коремна кухина.

Преди две години обаче направихме отворена операция по желание на пациента. При нас дойде симпатичен възрастен господин с доброкачествено увеличена простата и каза: "Знам че използвате лазер и какво ли още не, но аз искам операцията на Тодор Живков!". Имаше предвид отворената операция, при която простатата се изважда с показалец през пикочния мехур. Обяснихме му, че съвременните методи ни позволяват да постигнем същия резултат, но минимално инвазивно. Но той ни отряза: "Щом на другаря Живков са му направили тази операция, значи е най-добрата". И ние премахнахме простатата му по метода, по който пожела. Интервенцията предизвика голямо вълнение в специализантите, които не бяха виждали подобен подход.

 

По всичко личи, че обичате и професията, и пациентите си. Какво означава да си добър хирург?  

Хирургията е изключително взискателна професия. Дава много, но и взима много. Изисква време. И ние крадем от времето си - личното си и за семейството си, за да го подаряваме на тази наша любов. Хирургията е начин на живот. Както казва Николай Иванович Пирогов, тя взима от човека целия му живот.