0

През последните години стана изключително актуално да се говори за здравословно хранене. Непрекъснато обсъждаме вредата от някои храни - мазнините, захарта, подсладителите, консервантите. В същото време обаче не бива да подценяваме злоупотребата със сол. Прекомерната й употреба крие много рискове. Солта е предпоставка за сърдечносъдови заболявания, очни заболявания и въобще цялостно влошаване на здравето. Изследване преди време показа, че само в САЩ 10% от всички смъртни случаи, свързани със сърцето, са заради консумацията на твърде много натрий.

Кога организмът ни дава сигнали, че има проблем. На първо място, ако се чувствате подути. Когато консумирате твърде много сол, тялото ви започва да задържа излишната течност. Това ви кара да изглеждате и да се чувствате по-подути. Другата често срещана опасност е, че кръвното налягане се повишава. Много проучвания доказват, че наистина има връзка между високия прием на сол и повишеното кръвно налягане. Така че, колкото по-малко сол добавяте към храната си, толкова по-добре за кръвното ви.


 

Солта свързва водата в организма


 

Затова приемането на твърде много сол ускорява увеличаването на обема на кръвта, склонността на кръвоносните съдове да се стесняват и води до покачване на кръвното налягане. Прекомерната употреба на готварска сол предизвика още:


• Затрудняване на работата на бъбреците и черния дроб;
• Задържане на токсините в организма;
• Повишаване на риска от инсулти и инфаркти;
• Наднормено тегло и заболявания като: нефрит, остеопороза, рак на стомаха, мениеров синдром, цироза на черния дроб, загуба на калций, хроничен гастрит и др.


 

Колко сол ни е нужна?

Нужното количество сол за възрастен човек дневно е не повече от 5 г (= 1 ч.л.) или 2 г натрий. Средното потребление на готварска сол в България е 10-15 г дневно (= 3 ч.л.). Това количество е три пъти по-високо от препоръчваните норми.

Физиологически погледнато натриевият хлорид е жизненоважна съставка. Съществува обаче така наречената полезна сол. С различни свойства от пакетираната обикновена сол и с множество минерали можем да си сипваме от нея в по-големи количества.

 

Става въпрос за хималайската сол

 

 

В нея се съдържат около 80 минерала, които са полезни и не вредят на организма. Трябва да знаем обаче, че солта трябва да се използва, след като сме приготвили ястието.

Когато се подложи на термична обработка, тя губи част от свойствата си.

Смята се, че хималайската сол нормализира стойностите на pH в клетките, регулира водния баланс, редуцира потребностите от готварска сол и намалява приема й. Поддържа оптимални стойности на кръвната захар и холестерола, подобрява метаболизма, подкрепя имунната система и антиоксидантната защита. Предотвратява крампи, оздравява нервната система, тонизира мускулите, предпазва кости и стави от възпалителни заболявания. Действа прочистващо и укрепващо на дихателната система.

 

Други видове полезна сол са морската и йодираната сол


 

За йодираната обаче трябва да внимаваме – трябва да купуваме само такава, която е в непрозрачна опаковка, тъй като светлината влияе неблагоприятно и унищожава полезните й свойства.

Когато купувате пакетирани храни, обърнете внимание на съдържанието на сол на етикета и изберете по-безсолния продукт. Не солете допълнително вече солени храни, като пуканките в киното.

Натриевият хлорид вреди повече от тютюна. Поглъщаме го, без да знаем. Голяма част от солта, която човек поглъща, обикновено остава незабелязана за него, тъй като се съдържа в готовите храни.