0

С панакът, макар и пренебрегван от любителите на месото, е растение, с чието постоянно присъствие в менюто можем да си осигурим здрави кости

Това се дължи на рекордните количества витамин K и калций. Той може да осигури 25% от необходимата дневна доза от тези елементи, затова се препоръчва на жени за профилактика срещу остеопорозата. Листата му са богати на калциеви соли, желязо, цинк, омега-3, селен, белтъци и витамините от група А, С, В1, В2, Е и РР. Фолиевата киселина и витамини в него повишават нивото на хемоглобин в кръвта. Затова хематолозите го препоръчват при анемия, а също и на бременните.

Спанакът има способността да стимулира отделянето на инсулин от панкреаса, затова е много полезен за диабетиците. Ендокринолози смятат, че хората, които консумират дневно 150 грама спанак и други зеленолистни зеленчуци, рискуват с 14 на сто по-малко да развият захарна болест от тези, които консумират само 20 грама. Освен това спанакът съдържа много магнезий, откъдето идва и зеленият му цвят. Именно магнезият стимулира активизирането на инсулина, благодарение на който се контролират нивата на гликоген в кръвта.

В него са открити и 13 различни флавоноидни съединения, които действат като силни антиоксиданти, защитават организма от свободните радикали и предотвратяват ракови заболявания. Продължителната консумация на този зеленчук забавя намаляването на мозъчните функции с възрастта, благодарение на съдържанието на витамин К. Препоръчва се и при атеросклероза, тъй като витамин К играе роля в процеса, наречен карбоксилиране.