0

П риемането на Националния план за въвеждане на еврото в България, предвиждащ влизане на страната ни в еврозоната от 1 януари 2024 г., е акцент на днешното заседание на Министерския съвет. Това обяви премиерът Кирил Петков, според когото това е важна отправна точка за развитието на България. 

По-рано коалиционните партньори от "Има такъв народ" се обявиха против приемането на плана, защото не са изготвени нужните планове. "На двата коалиционни експертни съвета, ние се договорихме преди да влиза тази точка да имаме анализ на ефектите от въвеждането на единната европейска валута. Този анализ трябваше да бъде изготвен между Министерството на финансите и Българската народна банка и съответно трябваше да включва основните промени, ползи, разходи и всички предизвикателства, които стоят пред страната ни за въвеждане на еврото в България“, посочи депутатът от ИТН и председател на бюджетната комисия Любомир Каримански.

Министър-председателят поздрави и МОН за няколко „много добри мерки”, предложени за днешното заседание. Сред тях са подпомагане на деца с изявени дарби, увеличаване на докторантските стипендии - до 750 лв., както и допълнителни средства за строеж на детски градини, ясли и училища и 30 млн. за инвестиране в деца от уязвими групи.