0

Н едоставката на природен газ в България води до ужасяващи загуби всеки божи ден. Кой печели - печелят тези, които заместват липсите на количествата в България, т.нар. алтернативни доставчици, както и доставчиците, които доставят газ за страната от над 20 години. Всеки да си вади изводите защо се бавят някои газови проекти. Това заяви енергийният министър Александър Николов пред депутатите. Той бе извикан на изслушване в Народното събрание заради забавеното строителство на газовия интерконектор България-Гърция и начисляването на неустойки по договора за изпълнение. Изслушването бе инициирано от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Пред депутатите министър Николов заяви, че страната ни губи дневно по около 1 милион и половина лева от нереализираните възможности за доставка на азерски газ по нереализирания газов проект. "Точна цифра не бих се наел да дам, защото има много влияещи променливи. Но, приблизително толкова загуби търпи българското общество, защото не успяваме да реализираме всички възможности по договорите. Въпросните 1 милиард кубика, които трябва да влязат в България, IGB няма да може да ги реализира", обясни министърът.

„Поисках това изслушване, защото последните месеци все повече се говори за вдигането на цената на природен газ. Ще поговорим относно забавянето на строежа на интерконектора с Гърция. Вече сме 6 януари, а газовата връзка не само не работи, но 50 километра от нея дори не са положени. Как така проектът се докара до 8 месеца закъснение? Каква цена трябва да платят българските граждани, че интерконекторът не е завършен? По какъв начин ще бъде компенсиран българският бизнес? Въобще нямаше да говорим за такава висока цена, ако договорът беше изпълнен до 31 декември 2021 година", каза в изложението си Жеко Станков от ГЕРБ.

Министърът обвини ГЕРБ за провалената сделка с Гърция. „От 2009 до 2021 година, от целия период на забавяне на проекта, 11 години са били министри на Борисов. 2009 година се подписва меморандум между двете държави, а едва 2011 година се записва в търговския регистър. Едва 2015 година се приема окончателното инвестиционно решение за проекта. 2019 г. е създадено разрешение за строителство на територията на Република Гърция. Има един доста интересен факт. Поради това, че има съмнения за тогавашния изпълнителен директор на БЕХ, ICB се отказва от проекта. Отлагането на проекта е подписано от Теменужка Петкова. Нито едно решение не може да бъде взето еднолично от България, всички решения се взимат единодушно на общо събрание. Приетият бизнес план на изграждане е различен от този, който е приет от КЕВР. Вместо за 10 години, ще бъде изплатен за 80 години“, заяви в изложението си министърът на енергетиката Александър Николов.

Към упреците на министъра към ГЕРБ се присъединиха и депутати от управляващото мнозинство. Ивайло Мирчев от "Демократична България", заяви че е изненадан, че точно бившите управници са поискали изслушване по темата за интерконектора. "Сега очакваме ГЕРБ да поискат изслушвания на транспортния министър и за концесията на летище София и пристанище в Бургас, както и на МВР за пачките и кюлчетата в спалнята на Бойко Борисов", заяви депутатът. "Знаете ли какво не е виждало едно 12-годишно българско дете? Друг шампион по футбол освен "Лудогорец" и обещаните от Бойко Борисов газови връзки с другите страни, което се случи когато Русия преди няколко години ни спря газа", коментира още Мирчев.

От своя страна бившият енергиен министър, сега депутат, Теменужка Петкова обвини, че Николов чете предварително написани опорни точки. „Нека всички да видят, колко работа е свършена. Не е необходимо с назидателен тон да ми четете това, което са ви написали от ICB. Не се справихте и с това, защото по-важно беше да се изчегърта ГЕРБ“, заяви в отговор Теменужка Петкова.

„Радвам се на патоса на парламентарната група на ГЕРБ. Трябва да се чете, когато има точни данни, които трябва да се цитират. Цените, които пристигат в България, са микс от сключени договори“, отговори министър Николов.

"Ще настояваме проектът да бъде въведен в експлоатация на 1 юли 2022 година. По този начин ще гарантираме възможност за допълнителни тестове, ако е необходимо и по никакъв начин да не се пропуска следващия отоплителен сезон", заяви още той.

Правителството иска газопроводът с Гърция да бъде завършен до 1 юли 2022 г.