0

М ежду 120 и 150 лева излиза зарята в празничната нощ тази година, показа проверка на „Телеграф“. Това е средната цена на пиротехниката, която е сред най-търсените от любителите на фойерверки, обясниха търговци. Един от най-популярните пакети фойерверки този сезон е „Вълшебна нощ“. Пиробатерията хвърля 100 изстрела, а удоволствието наистина е като в рая.

Сред по-скъпите, но също търсени от пироманите е популярната „Безкрайна наслада“. Удоволствието трае до 5 минути, а цената му – близо 600 лева. Но категорично води до пълен екстаз при изстрелването, категорични са любителите на зарята и пиратките. Всъщност търговците признаха, че наред с пиробатериите, ракетите и всевъзможните гърмящи изкушения пиратките си остават номер едно и са сред най-търсени предимно от тийнейджъри.

Наслада

Много популярни си остават изделия с имена Don't Worry, „Вълшебна нощ“, „Лоши момчета“ и популярната у нас „Шошана“. Средно скъпите аналози предлагат изстрели до 50 метра височина с различни по ширина ветрила. При пиробатериите от порядъка на 500-600 лева вече има брилянтно комбинирани ефекти в най-разнообразни форми, излитащи и постоянно редуващи се всевъзможни ветрила. Цялата тази постоянно променяща се картина градира във височина, захранвайки сетивата с непрестанно чувство за наближаваща кулминация. Изстрелва на височина до 70 метра 300 изстрела за около 300 секунди. Предлагат се и различни пакети с комбинация от пиробатерии, водещи до невероятно изживяване в новогодишната нощ.

Височина

Сред често търсените са минибатериите, които струват между 10 и 20 лева, предлагат 8 изстрела. Купувани са тази година и средният клас – 100 изстрела за около 70 лева, както и комбинации на различните пиробатерии с промоцена за 80 лева. Комбинират ги с различен брой изстрели, калибър, времетраене за минута и височина на разтваряне на ветрилото. Най-скъпите пиробатерии попадат в 3-та категория и макар и непрофесионални, се доближават до професионалните с височина около 75 метра. Професионалните хвърчат до 480 метра, но се изисква разрешение.

Контрол

„Разрешението за София е на Нова година, за времето от 18 часа на 31.12 до 02 часа на 1 януари. Направили сме и замерване върху околната среда. Няма никакво замърсяване на въздуха“, обясни за „Телеграф“ Дима Савова от Асоциация на търговците на пиротехника в България. „Риск от инциденти винаги има, когато изделията не се използват по правилата, затова трябва да се борави внимателно. Контролът обаче не е у търговеца, а в институциите. Те не го упражняват достатъчно добре, особено в новогодишната нощ“, коментира още Савова. Тя обаче е категорична, че забраните за фойерверки не са решение на проблема, защото тогава хората ще започнат да си правят самоделни бомби, които са далеч по-опасни.

Дима Савова

 Дима Савова
Бойко Кичуков

„Нека всеки да направи една справка къде са били смъртните случаи, свързани с фойерверки“, призова тя и обясни, че хората, които предпочитат да оцветят празника си със заря, са много повече от тези, които не желаят това. Що се отнася до любителите на животни, това също е по-скоро политика, отколкото реално четириногите и пернатите, отглеждани по домовете, да са застрашени.

Наплив

Опашки от желаещи да си закупят бомби за Нова година имаше до последния момент, видя екипът на „Телеграф“. Напливът не стихваше през целия ден, а хората коментираха, че не се страхуват изобщо.

Търговците имаха изключително много поръчки.

 Търговците имаха изключително много поръчки.
Бойко Кичуков

„Истерията около страха и увреждането на животните е измислица на онези розовите любители на тротинетки, а не на нормалните хора. Цял живот гърмя, имам куче и котка, никога не е имало проблем с животните. Не знам как от 2-3 години се появи такъв“, коментира Недялка от столичния квартал „Младост“, която беше дошла със сина си, за да си напазарува фойерверки от Илиянци. Други пък коментираха, че всяко чудо е за три дни, а в конкретния случай е само за ЧНГ и не е необходимо толкова да се вдига шум.

Изобилието в магазините от фойерверки е огромно.

 Изобилието в магазините от фойерверки е огромно.
Бойко Кичуков

Безшумната заря е мит

Спекулациите, че на пазара се продава т.нар. „безшумна заря“, се оказаха абсолютен мит. Търговци на пиротехника обясниха за „Телеграф“, че този вид пиробатерии произвеждат шум, чува се гърмеж при изстрелването им от земята. Единствено няма звуков ефект при разтварянето в небето на ветрилото. Не се чува характерното припукване при появата на изключително пъстрите и красиви светлини във въздуха. По-безшумни са ефектни пиробатерии тип „фонтан“, но те са и малко по-скъпи и хората не ги купуват много. Що се отнася до „безшумните“, действително фабрика в Китай преди време е произвеждала такива, но е фалирала.