0

Д атата за влизане на България в еврозоната ще е ясна през есента.

Надяваме се още октомври-ноември месец да знаем влизаме ли от 1 януари 2025 г. Това каза пред „Телеграф“ председателят на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев (ДПС).

АСЕН ВАСИЛЕВ: Целта ни остава да влезем в еврозоната от 1 януари 2025 г.

Целта остава 1 януари догодина, категоричен бе той.

Коментар

По-рано през деня вчера шефът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви: "Аз не бих се фиксирала на датата - дали е 1 януари, или е 1 март. Според мен важното е 2025 година България да бъде в еврозоната и това е реалистично".

Георгиева се срещна с медии като част от визитата си в България, по време на която имаше разговори с президента, премиера и управителя на БНБ.

Не се обсъждат дати, различни от 1 януари. Това е лично мнение на Кристалина Георгиева, което аз не споделям, заяви Йордан Цонев.

Постижение

Пред „Телеграф“ той обяви и новината, че България е успяла да получи одобрение за това да има право да актуализира конвергентния доклад за напредъка си към еврозоната през септември-октомври.

Конвергентният доклад на Европейската централна банка и Еврокомисията, от който ще стане ясно дали страната ни покрива критериите за приемане на еврото, се очаква през юни.

Ще се отложи ли въвеждането на еврото у нас?!

Възможността за актуализацията му през есента се смята за успех, тъй като ще ни даде още време да вкараме инфлацията в очертаните от маастрихтските критерии рамки.

Критерият за ценова стабилност предвижда средният темп на инфлация на държавата кандидат да не надвишава с повече от 1,5 процентни пункта показателите в трите страни членки с най-добри резултати.

Засега страната ни още не изпълнява този критерий, но покрива останалите: за бюджетен дефицит, дълг към БВП, дългосрочния лихвен процент.

Министерството на финансите има екшън план с набелязани мерки за сваляне на инфлацията, обясни Цонев, но не даде подробности за него.