0

Н е е за вярване колко броят в Китай за мечите лапи, които там са истински деликатес. Баровци се ръсят по 4 хил. долара, като една порция струва около 1300-1400 долара. Това е една от причините да бъдат отстрелвани незаконно мечки, разказа пред „Телеграф“ Владимир Тодоров, зоолог в Института по биоразнообразие към БАН, гл. асистент със специалност едри хищници, предимно мечки.

Той е ръководител на българската група по международния проект  Nature FIRST (Природата ПЪРВО), който тази седмица организира семинар за еколози, местни власти и лесничеи в Габрово.

Цели 

В България не са толкова много тези случаи, но така или иначе те съществуват, добави Тодоров. Азия е най-големият потребител на субпродукти от дивеч и мечка. Във Виетнам дори има поверие, че бременна жена, ако яде меча лапа, ще роди момче. Жлъчката на мечките пък се използвала за болни бъбреци. В света трафикът на субпродукти от дивеч е равен на 2 билиона долара, каза екозащитникът.   

Той добави, че у нас по мечки стрелят и ядосани стопани, на които са им пострадали кошери, домашни животни и овошки, но те оставят животните непокътнати. Имаме и случаи на трофеен лов за кожа и череп, добави Тодоров. 

Бракониери

Въпреки че става дума за бракониерство, досега нямаме нито един осъден нарушител в страната за отстрел на мечка.

Владимир Тодоров, който е преминал курсове по екокриминалистика в ЮАР, каза, че по проекта ще се провеждат обучения на рейнджъри и лесничеи как да охраняват мястото на местопрестъплението при убийство на мечки и друг дивеч, така че доказателствата да издържат в съда. 

Според него има повишение на броя на мечките в България, но  нито статистиката на Министерството на земеделието (1100 бр.),  нито тази на Министерството на околната среда и водите (320 бр.) са обективни, подчерта той. Истината е някъде по средата. Ще я установи преброяване другата година, при което се  събират генетични проби, така че да се идентифицира всеки конкретен индивид, докато се постигне плато, обясни Владимир Тодоров.