0

Д огодина половината от нас ще са на минимална заплата - това предрича бизнесът в спора с държавата какви да са заплатите и пенсиите.

Ще се вдигнат ли приходите ни - това е въпросът.

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди  петък в МС предложението на правителството за повишаване на минималната работна заплата от началото на следващата година.

В края на август правителството предложи МРЗ за 2025 г. да бъде 1077 лева, в момента тя е 933 лв.

Общественото обсъждане на проекта на постановление беше до 26 септември, припомня БНТ.

Бизнесът не одобрява идеята и от АИКБ излязоха със становище, че минималната заплата се изчислява по грешна формула.

Според Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал догодина близо половината работещи ще получават минимална заплата.

НС гласува промени в КТ, според които тя трябва да е 50% от средната брутна за 12 месеца до средата на годината.

Според синдикатите заплатата трябва да се определя от заплатата за издръжка, която е 1453 лева.

АИКБ е категорично против увеличаването на данъците и предлага замразяване на заплати и съкращения, каза Васил Велев в предаването "Преди всички". Заплатите в сектора на държавното управление са увеличени за години напред и се откъсват като нетни доходи от тези в реалния сектор, който изкарва парите и пълни бюджета, смята той.

"Населението на България постоянно намалява, човешките ресурси намаляват, а администрацията, която обслужва хората, расте и сме изхарчили милиарди за електронно управление."

АИКБ е и "за" замразяване на пенсиите за една година, което е непопулярно решение, отбеляза още председателят на асоциацията. Велев цитира нетния коефициент на заместване – каква част от заплатата на вече неработещ човек той получава вече като пенсия, и подчерта, че у нас той е 70% при средно 64% в ЕС и ОИСР.

"За хала, на който сме, имаме много щедри пенсии. Разбирам как звучи това на фона на абсолютния им размер. Пенсиите са такива, какъвто е осигурителният принос, иначе се получава абсолютна несправедливост. У нас се бъркат пенсиите и социалното подпомагане."

АИКБ не е съгласна и с увеличаването на минималната работна заплата. Формулата в Кодекса на труда е грешна и противоречи на международното право, коментира Васил Велев. Според него, ако някой я атакува пред Конституционния съд, тя ще отпадне, информира БНР.

"Работил, не работил, квалифицирал се, не квалифицирал се – накрая: равни доходи", обобщава накрая Велев.