0

 

Към края на февруари бюджетният излишък е възлизал на 1 млрд. лв., сочат предварителните оценки на Министерството на финансите. Тази сума е 0,5 на сто от прогнозирания за годината брутен вътрешен продукт (БВП). Приходите, помощите и даренията по консолидираната фискална програма към февруари 2024 г. нарастват с около 4,8 на сто спрямо същия период на предходната година, а в номинално изражение достигат 9,9 млрд. лв.

Справка показва, че за същия период на миналата година консолидираният бюджет е бил на дефицит от 190 млн. лева. Постигнатият резултат се формира от увеличаване в сравнение със същия период на 2023-а на приходите, помощите и даренията с 500 млн. лева до 9,9 млрд. лева и намаляване на разходите със 700 млн. лева до 8,9 млрд. лева.

Приходи

"За този ръст принос имат най-вече данъчните приходи, които нарастват спрямо февруари 2023 г. c 6,2 на сто (0,5 млрд. лв. в номинално изражение), докато неданъчните приходи и постъпленията в частта на помощите и даренията (основно грантове по програмите и фондовете на ЕС) са близки до отчетените за същия период на 2023 г.", съобщават от МФ, цитирани от БТА.

Консолидираните разходи (вкл. вноската в бюджета на ЕС) към февруари 2024 г. са в размер на 8,9 млрд. лева, при 9,6 млрд. лева. за първите два месеца на миналата година.

Разходи

Нарастването идва от социалните разходи, които произтичат от изплатените по-високи пенсии през януари и февруари 2024 г. Допринесли са и по-високите разходи за персонал след увеличението на възнагражденията на педагогическия персонал и при някои други администрации с приетия в средата на миналата година Закон за държавния бюджет на Република България за 2023 г.

Частта от вноската на България в бюджета на ЕС, изплатена към 29.02.2024 г., е 0,2 млрд. лв. 

За 2024 година държавата предвижда отново бюджетният дефицит да бъде около 3 на сто спрямо БВП, което при прогнозирания икономически растеж е около 6 млрд. лв.

Окончателните данни за развитието на икономиката през 2023-а ще излязат през април 2024-а. Тогава ще стане ясно дали ангажиментът за 3% от БВП е изпълнен. Възможно е реално постигнатият БВП през 2023-а да е с няколко милиарда лева по-нисък от очаквания и при подобно развитие отчетеният за 2023-а дефицит ще надхвърли границата от 3%, прогнозират анализатори.