0

П арите, които сме платили за бъдеща почивка и тя се провали, ще ни бъдат върнати в срок до две седмици. Това предвиждат промени, готвени от Министерството на туризма. За целта от ведомството обмислят да се създаде специален фонд, който да гарантира финансите и застраховките на клиентите на туроператорите.

Цел

Целта е да се осветли бизнесът на туроператорите, изтъкна ресорният министър Илин Димитров. Става дума за идеен проект, основан и на опита на държави като Германия, Великобритания, Дания, Полша, изготвен съвместно с НАП. За да се осъществи, трябва да има законодателни промени, подчерта Димитров. Чрез създаването на фонда ще се предпази потребителят и ако е платил екскурзия, но тя е пропаднала, защото туристическата фирма е фалирала например, клиентът трябва задължително да си получи дадената сума обратно в рамките на определен срок. Предвижда се той да бъде до 14 дни, уточниха от туристическото ведомство. Това е продажба не на домати и краставици, а на почивки - хората трябва да отидат на екскурзия здрави и да бъдат обезщетени, ако тя се провали, изтъкнаха още експерти от министерството.

Вноски

За да функционира фондът, туроператорите ще плащат месечни вноски, които ще са между 80 лв. и 1000 лв. Първоначалният капитал на фонда ще бъде от заем от банка или от държавата и се прогнозира размерът му да е 5 млн. или 10 млн. лв. Планира се още оборотите на всички туроператори да се следят стриктно, както и да се проверява дейността им. Вероятно ще се премине от регистрационен към лицензионен режим, което означава, че туроператорите ще трябва наново да се лицензират, за да могат да работят, обясниха от министерството. Има заличени 311 туроператора, които не са спазили изискванията да си изпратят застраховките, допълниха от ведомството. По думите на експертите готвените промени не би трябвало да оскъпят туристическите пакети.

Спецслужби на стража за плажовете

Спецслужбите у нас са на стража за наемането на плажовете за предстоящия летен сезон. За първи път МВР, ДАНС и КПКОНПИ присъстват и следят провеждането на конкурсите за взимането под аренда на пясъчните ивици по морето. Това съобщи министърът на туризма Илин Димитров. В момента текат процедури за наемите и има голям интерес, допълни министърът. По думите му предложените суми за плажовете надхвърлят многократно минималните, като е имало предложение седем пъти по-високо. Процедурите трябва да приключат на 20 април и тогава ще имаме повече информация, каза още министърът.