0

П риродният газ ще поевтинее с 1,28%  до 58,79 лв./мВтч от юли. В момента синьото гориво се продава по 59,55 лева/мВтч. Това сочи докладът на Комисията за енергийно и водно регулиране по внесеното от „Булгаргаз“ заявление за цената на синьото гориво на 10 юни т.г., обсъдено вчера на открито заседание на енергийния регулатор.

В ценовия микс за юли е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора България - Гърция (IGB) съгласно дългосрочния договор с Азербайджан. Тези количества покриват 84,10% от потреблението за месеца и имат важно значение за постигане на благоприятна цена на синьото гориво. Вторият източник е от подземното газово хранилище „Чирен“.  

Данни

С осигурените количества се покриват ангажиментите на обществения доставчик за юли - към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти.  Предложената цена за юли е с около 8 лв. по-ниска в сравнение с ценообразуващия индекс TTF на нидерландската борса – около 34 евро/мВтч.  Предложената от „Булгаргаз“ цена е около 30 евро/мВтч, каза изпълнителният директор Веселин Синабов.

КЕВР ще одобри цената на газа на 1 юли след внасяне на актуализираните данни за цената от обществения доставчик към 30 юни. „Не се очаква изменение в предложената цена до 1 юли, тъй като в микса за регулирания пазар за следващия месец участват единствено количества по договора с Азербайджан и количества, които ще бъдат изтеглени от ПГХ „Чирен“. Нито едната доставка, нито другата се влияят пряко от стойността на ТТF индекса в Нидерландия", коментира  председателят на КЕВР доц. Иван Иванов. 

Надплащане

Потребителите са надплащали през цялата регулаторна година газа за производство на топлинна енергия на топлофикациите, показаха сравнителни изчисления на „Телеграф“. В първото тримесечие на тази година „Булгаргаз“ е  продавал синьото гориво на топлофикациите през януари по 77,60 лв./мВтч, през февруари по 71,08 лв./мВтч и през март по 62,39 лева. В същото време топлофикациите са прибирали чрез прогнозната цена, включена в цената на топлинната енергия, по 103,14 лв./мВтч. Така те са плащали с 46,60% по-малко за газа за производство за топлинна енергия, отколкото са взимали от домакинствата.