0

Б НБ затегна условията, по които физически лица могат да си купят възпоменателни монети от касите й, съобщиха нумизмати. Идеята е монетите да попадат в ръцете на колекционери и обикновени хора, които искат да си ги имат за спомен, а не при търговци, които после да печелят от препродажбата им на вторичния пазар.

Ограничения

Според новите условия на едно ЕГН може да се продаде една монета. Това означава, че вече е невъзможно безработни и студенти да обикалят от каса на каса, каквато беше практиката, за да се сдобият с няколко екземпляра от всяка нова пара, които после да препродават с почти двойна печалба. Наемането от страна на търговци на хора от малцинствата, които да висят по опашките и които в бранша наричат „шерпи“, също станало неизгодно. Тарифата за тази услуга литнала до 150 лева и търговецът не може да си я избие само от една пара на човек.

Новите условия са въведени още при пускането на сребърната монета „Голям гмурец“ през септември. Те важеха и при емитирането на последната възпоменателна пара в понеделник с лика на цар Калоян.

Междувременно, както „Телеграф“ писа, цената на монетата с цар Калоян, която е сребърна с частично позлатяване, се вдигна на касите на БНБ с 6 лева – от 114 на 120 лева, заради поскъпване на среброто на международните пазари.

Интерес

Интересът към монетите, емитирани от Централната банка, се засили изключително много през последната година и при всяка нова пара пред сградата на банката и пред касовия й център се извиваха опашки от стотици желаещи да си ги купят. Много от хората на опашката обаче бяха подставени лица от малцинствата, наети от търговци. Не липсваха и спекуланти, които искаха да изкарат по една дневна надница, препродавайки монетите на вторичния пазар, където цената им често скача със стотина лева.