0

Ч италище получи уникална свръхтехника.

Машината е високотехнологичен принтер за отпечатване на брайлова художествена литература. Неин горд собственик е Националното читалище на слепите „Луи Брайл 1928“ в София.

Благодарение на него за 1 час могат да се отпечатат 900 страници, което ще направи досегашния процес два пъти по-бърз. Това каза в отговор на въпрос на „Телеграф“ Гюнай Мехмед, който се занимава с електронните книги в културната институция.

В отговор на друг наш въпрос – дали брайловият език си отива, председателят на читалището Йордан Младенов заяви,че те търсят как да възродят интереса към него, а не как да го заместят или затрият, признавайки, че младите незрящи се увличат по технологиите и предпочитат аудио- и електронни книги. Според него особено важно е децата да се докоснат до брайловото писмо и да го познават, защото само така могат да се образоват.

Машина

Новата техника е единствената у нас и струва 52 000 лева, уточни председателят и благодари на Агенцията за хората с увреждания, които са осигурили средствата за закупуването й.

От думите на коректорката на читалището Ваня за първите четири месеца на тази година са издадени 10-11 книги. На новия принтер са изпечатани „Беднякът милионер“ на Викас Сваруп, „Последна любов“ на Уилям Уортън, „Аз още броя дните“ на Георги Бърдаров и др. „Тук се раждат книгите за слепите хора в България. „Война и мир“ се побира в 36 тома, което означава, че тежи поне 40 килограма. „Капиталът“ пък е 74 тома“, посочи той.

Заявка

Младенов обясни, че обмислят скоро да предлагат възможността читателите им да заявяват книга, която да се отпечатва на принтера, и както и сега, да ги карат до домовете им, защото разпечатките са обемисти и не могат да се носят по улиците.

„В страната книгите ги изпращаме по пощата. Всички те се връщат при нас по същия начин или си ги прибираме с кола, когато става дума за София“, каза той. Председателят сподели още, че продължава да е налице проблемът с недостига на свободно място за съхранение на изданията, но подчерта, че към момента все още успяват да се справят.

Библиотекарят Петкана Ботева каза, че имат 100 читатели, а тази седмица ще бъдат обслужени 7 в София, като към 4-ма в страната вече пътуват книги.

Владимир Христовски

Пред гостите и районния кмет на „Средец“ Трайчо Трайков бяха показани и по-стари начини за писане на брайл – с плоча и шило, както и с брайлова машина.