0

Д оклад на неправителствената организация „Глобъл Уитнес”, съвместно с българския Център за изследване на демокрацията и Центъра за изследване на енергията и чистия въздух, показва заобикаля ли се забраната за внос на руските петролни продукти. Рафинерията „Нефтохим” е натрупала солидни печалби, заобикаляйки петролното ембарго на Европейския съюз. Това показва анализ, изготвен от неправителствените организации.

От документа, цитиран от „Политико”, става ясно, че бургаската рафинерия е осигурявала алтернативен вход за руския петрол в Евросъюза и отвъд Океана.

Описана е схемата, по която са трупани печалбите – горивата достигат до държави-членки на Съюза и до Съединените щати, след като нефтопродуктите се претоварват от кораб на кораб в открито море или на международни пристанища, за да се заличат следите през плаващи с различни флагове кораби. Авторите на анализа посочват, че в Съединените щати са били внесени над 70 хиляди тона рафинирани продукти от „Нефтохим” Бургас.

От "Лукойл" отричат да са заобикаляли ембаргото на Европейския съюз за руски петролни продукти. Заместник-председателят на Надзорния съвет на рафинерията Александър Величков коментира:

"Внушението, че по някакъв начин групата "Лукойл" нарушава и/или заобикаля ембаргото е фактологически абсолютно невярно. В публикацията, ако говорим за фактите и цитираните два танкера, истината е много простичка. Рафинерията има определени квоти продукти, които има право да изнася.

Единият от танкерите е точно такъв продукт, а именно нискооктановия бензин, който може да изнесе. Що се отнася до другия продукт, самият регламент от 2014 се отнася до конкретни видове продукти с митнически кодове. Ние сме изнасяли само разрешени продукти", каза Александър Величков пред БНР.

Министър-председателят Николай Денков заяви, че няма изненада в изнесените данни за заобикалянето на правилата от "Лукойл". "Голяма част от този доклад беше известна и преди това", казва той. По думите му не е в правомощията на правителството да се справи с проблема, това което са направили е да се повишат значително данъците, които трябва да плаща „Лукойл“, за да може да намалеят свръхпечалбите, цитирани в материала.

"От една страна да намалеят средствата, които влизат в Руската федерация за водене на войната, от друга страна - да се повишат средствата, които влизат в българския бюджет", коментира министър-председателят. 

Той коментира темата след срещата си с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, която е на посещение в България. След разговорите Денков подчерта, че една от обсъжданите теми е бил фактът, че нямаме наказателни състави, свързани с нарушаване на санкциите, така че „самото регистриране на нарушението да доведе до съответните наказания“.