0

С толичният „Драган Цанков“ се превърна в „Шан-з-Елизе“. Жилищата на софийския булевард гонят цените в Париж, показа проучване на „Телеграф“. За луксозен тристаен в София трябва да се изръсите с близо половин милион евро. За сравнение за същата сума може да станете собственик на апартамент с две спални, кухня и хол във френската столица.

Лукс

Брокери оправдават скъпите оферти в София с лукс. Сред предложенията е жилище от 127 квадрата с две спални, кухненски бокс, дневна, баня и тераса за 440 000 евро. Намира се в затворен комплекс на бул. „Драган Цанков“ и има изглед към гориста местност. Жилището е напълно обзаведено. За паркомясто трябва да се плати допълнително, което надува още цената. За 520 000 евро се продава друг луксозен имот в топцентъра на София. Жилището разполага с една спалня, дрешник, дневна и кухня, като площта му е 118 квадрата. Няма паркомясто към апартамента. На ул. „Московска“ имот от 140 квадрата с три спални търси нов собственик срещу 1 млн. евро. Между бул. „Витоша“ и бул. „България“ се продава четиристаен огромен апартамент без обзавеждане за 1 100 000 евро.

На десет минути от Шан-з-Елизе има тристайни апартаменти за 480 000 евро.

 На десет минути от Шан-з-Елизе има тристайни апартаменти за 480 000 евро.
iStock

Сравнение

За сравнение със 111 000 евро по-евтино, или за 989 000 евро се продава тузарски многостаен апартамент в предградията на Париж. Имотът е с 5 спални, отделна всекидневна, кухня, баня, две тоалетни и паркинг за два автомобила. За 480 000 евро се търси и купувач на обзаведен луксозен апартамент от 80 квадрата близо до центъра на Париж. Жилище със същата квадратура и с отделно паркомясто се намира и за 600 000 евро. Просторен тристаен апартамент във френската столица може да се намери и за 530 000 евро. Разполага с голям хол, кухня с излаз към мазе, две спални, едната от които е с камина и модерна баня с две отделни тоалетни. Двустайните в Париж от по 40 квадрата излизат около 300 000 евро. За 795 000 евро има и къща на десет минути с кола от центъра на Париж. Имотът е на един етаж, с 5 стаи и огромен двор. Двуетажна къща от 142 квадрата вътрешна площ в предградията на Париж се предлага за 700 000 евро. Отвътре е луксозно обзаведена с красива външна площ. 100 квадрата къща с шест стаи, гараж и голяма градина може да се намери за 540 000 евро в близост до метростанция в жилищен квартал на Париж. За същата сума ще купите луксозен дом в Бояна или Банкя.

Анализи

Брокери обясниха, че не можем да сравняваме имотите само по квадратура, защото в някои обяви не са включени общите части. У нас в новото строителство те винаги влизат и реално имотът е по-малък от съобщеното в офертата. Освен това в много от чуждестранните обяви паркомястото влиза в цената, докато при нас, особено при новото строителство, се плаща допълнително. Специално във френските обяви към почти всички имоти освен паркомясто в цената е включено и помещение за изба.

Според агентите тази година клиентите на луксозни имоти у нас са завишили критериите си за жилища и вече търсят по-големи площи. Ако допреди две години са се търсели основно 3-стайни апартаменти, в момента има интерес към жилища с 4 и повече стаи, както и към къщи.

Средната цена на квадрат според френски анализатори е 4500 евро за чуждата страна, като могат да се намерят и имоти за 3000 евро на квадрат. За сравнение около 3700 евро е най-скъпата средна стойност на имотите в центъра на София, като при луксозните имоти цените са и около 4000 евро за квадрат.

Хората търсят да заменят старите панелки за ново строителство.

 Хората търсят да заменят старите панелки за ново строителство.
iStock

Купуват с цел инвестиция

Българинът купува имоти като активи. От 15 на 19 на сто са се увеличили покупките на жилища с цел инвестиция, съобщи консултантът Георги Шопов. Важна тенденция на пазара на нови имоти е още, че няма спрени обекти. Експертът допълни, че преди над 80 на сто от купувачите са били млади семейства, които придобиват нов дом, докато в момента клиенти са по-заможни хора, търсещи луксозни имоти. По думите на брокери апартаменти, които са се продавали преди 20 години, сега не могат да намерят нов собственик. Увеличава се и броят на купувачите, които искат да сменят панелката за ново строителство.

Ипотечните кредити се удвоиха

Рекордни ръстове има в обемите на усвоените ипотечни кредити, съобщи банковият експерт Даниела Иванова. Средният размер на този вид заеми се е удвоил през последните четири години. За периода януари – септември тази година е регистрирано повишение от 44 на сто на обема усвоени ипотечни кредити. Според експерта в последните тримесечия има ръст на лихвите по кредитите, като България стои по средата като показатели спрямо останалите държави в Европа. Банките ни се финансират основно от вътрешния пазар, каза още експертът.