0

С ъкровища на български цар са извадени на тезгяха.

Пуска се на търг колекция от бижута, принадлежали на цар Фердинанд.

В рамките на разпродажбата на кралски и благороднически бижута в Женева през ноември Sotheby's ще продаде на търг колекция от бижута, принадлежали на Фердинанд I - първия цар на съвременна България.

„Царско съкровище: Фердинанд Български (1861-1948)“ ще включва 114 лота, които обхващат един век и са били част от историята на семейството на цар Фердинанд Сакскобургготски.

Тези експонати, които не са били виждани публично от близо 100 години, правят своя дебют на търг, на който колекцията се оценява на 1,2-1,8 млн. долара, пише National Jeweler.

Изданието Jewellery outlook описва съкровището така:

"Предложението включва лични бижута на цар Фердинанд и реликви от майка му, както и бижута, предадени от членове на най-близкото му родословие, и такива, изработени за децата му.

Със 114 лота, обхващащи близо един век в историята на прочутото семейство на цар Фердинанд Сакскобургготски, тази колекция е великолепно свидетелство за изтънчения вкус на цар Фердинанд, възпитан от майка му, принцеса Клементина Орлеанска, дъщеря на последният френски крал Луи Филип I – самата тя запален колекционер на бижута.

Архив/Pixabay

Наред с предмети, притежавани от цар Фердинанд и наследства от майка му, тази колекция включва бижута, предавани през поколенията от ключови членове на най-близкото родословие на царя, както и предмети, направени за неговите деца – особено дъщерите му принцеси Евдокия и Надежа.

Тази колекция е ярък пример за значението на изключителните бижута в живота на най-известните европейски кралски къщи през 19-ти и началото на 20-ти век, както във всекидневното, така и в церемониалното облекло.

Животът в домовете на владетелите винаги е бил върхът на изтънчеността, където ежедневните предмети са били издигнати до форма на изкуство. Той също така се отличава със своята изтънченост и международен характер, включвайки екземпляри, произведени от няколко австро-унгарски бижутери, както и от водещите международни бижутери на своето време, като Bapst, Eugène Fontenay, Froment-Meurice и Castellani".