0

К омисията за финансов надзор ще надзирава и пазара на криптоактиви, каквито са например първата виртуална „валута“ биткойн и неговите алтернативи. Това предвижда пуснатият за обществено обсъждане от Министерството на финансите Законопроект за пазарите на криптоактиви. С него се въвеждат изискванията на европейски регламент от 2023 г. Това е първият подобен документ, с който се въвежда някаква нормативна рамка за този вид активи и търговията с тях у нас.

Комисията за финансов надзор се определя да бъде национален компетентен орган за регулиране и надзор върху пазара на криптоактиви. 

Документ

При публично предлагане и допускане до търговия на криптоактиви ще се предоставя информационен документ - бяла книга за криптоактива, на Комисията за финансов надзор. Тя може да се разглежда като аналог на проспекта за публично предлагане на ценни книжа. Доставчиците на услуги за криптоактиви ще трябва да бъдат лицензирани от комисията.

Въвеждат се изисквания към членовете на ръководните органи и акционерите на тези дружества. Сред тях са да не са били осъждани за престъпления от общ характер, да не са били в управителен или контролен орган на фалирали дружества с неудовлетворени кредитори, да не са били лишавани от право да извършват професионална дейност или да заемат материалноотговорна длъжност и т.н.

Глоби

Глобите за нарушения на еврорегламента могат да стигнат до 1 400 000 лева. Санкциите за юридическите лица стигат до 60 милиона лева.

Основната част от закона влиза в сила от 30 декември 2024 г., а част от разпоредбите – от 31 декември 2025 г. Към настоящия момент дейностите по придобиване, търгуване и разплащане с виртуални валути (или криптовалути) не са регулирани, освен за целите на мерките срещу изпирането на пари и финансирането на тероризъм, посочва в мотивите си Министерството на финансите. Криптоактивите са цифрови инструменти, които се приемат на някои места като средство за плащане или могат да се използват за инвестиции, припомнят експерти.