0

П редстои реформа в допълнителното пенсионното осигуряване.

Тя ще засегне частните универсални пенсионни фондове, в които се осигуряват родените от 1960 г. нататък.

Основната насока е да се въведат т.нар. мултифондове на принципа по-висок риск – по-висока доходност. Обмисля се и да се ограничи до веднъж, непосредствено преди самото пенсиониране, възможността за прехвърляне на средствата, натрупани в партидите за втора пенсия към Държавното обществено осигуряване. Избралите този вариант вместо две пенсии – от частен фонд и от НОИ, в крайна сметка ще получават само една държавна пенсия.

Двигател за тези промени, за които „Телеграф“ още през ноември м.г. писа, че се подготвят, сега става мисия на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, на която България се опитва да стане член. ОИСР е организация на развитите държави, в която към днешна дата членуват 38 страни.

Мисия

Мисията на Комитета за застраховане и частно пенсионно осигуряване към ОИСР се проведе през февруари, а докладът й се очаква през септември, съобщи пред „Телеграф“ Евелина Милтенова, шеф на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

Освен с асоциацията експертите от международната организация са провели разговори с Комисията за финансов надзор и други родни институции. Те извършили преглед на допълнителното пенсионно осигуряване и оценили съответствието на българското законодателство и надзорната дейност с препоръките на ОИСР. Оценката, която ни се даде, е много добра, даже отлична, посочи Милтенова.

Една от препоръките на експертите е била да се въведе именно модел с мултифондове – лицата според възрастта си да се осигуряват за втора пенсия във фондове с различен риск. Така фондовете с по-висок риск ще носят и по-висока доходност.

Ограничение

Втората препоръка, която са дали от ОИСР, е да се ограничи до веднъж възможността осигурените в универсален пенсионен фонд лица да прехвърлят натрупаните по партидите си средства към Държавното обществено осигуряване, така че вместо две пенсии да получават само една от държавата. Всеки ще има шанс да си направи сметката кое му е по-изгодно непосредствено преди самото пенсиониране.

Идеята е непосредствено преди пенсиониране да можем да преценим кое ни е по-изгодно

 Идеята е непосредствено преди пенсиониране да можем да преценим кое ни е по-изгодно
iSTOCK

Сега няма ограничение за броя прехвърляния към ДОО и обратно. По думите на Милтенова имало случаи някои хора да правят това упражнение по четири-пет пъти. Това обаче било оценено от ОИСР като контрапродуктивно, особено като се има предвид, че парите на осигурените при прехвърлянето се „замразяват“ в Сребърния фонд до пенсиониране, а там не носят доходност.

В момента БАДДПО и КФН работят по концепция за реформи в допълнителното пенсионно осигуряване, която ще бъде доразвита след излизането на доклада на ОИСР.