0

Н аливат милиони за създаване на кръчми с автентична черноморска кухня по новата програма за рибарство и аквакултури. За безвъзмездната помощ ще могат да кандидатстват собственици на риболовни кораби, както на големи, така и собственици на малки лодки, като последните ще се ползват с по-голям финансов бонус. Мярката по новата Рибарска програма (2021 -2027 г.) се очаква да бъде отворена през юни следващата година. За това съобщи зам.-министърът на земеделието д-р Деян Стратиев, който заедно с екипа си представи пред журналисти в Стара Загора „Програма по морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА)”, която действа от 2021 г. до 2027 г. Общият бюджет от програмата възлиза на 237 335 486 лв. и е с 33 млн. лв. повече от предишната програма, които изтича тази година.

Прозрачност

„Вече сме отворени за всякакви въпроси, отваряме агенцията”, обяви с усмивка изпълнителният директор на ИАРА д-р Николай Георгиев.

Мярката за ресторантите по морето е част от Приоритет 1 на програмата и е за насърчаване на устойчивото рибарство и на възстановяването и опазването на водните биологични ресурси. Общият бюджет по нея възлиза на 76 млн. лв., най-важните цели са за подобряване на условията на труд на рибарите, възможност за оборудване с екипировка, осигуряваща безопасни условия на труд, добавяне на стойност към уловите със създаването на малки ресторанти. Освен тази дейност ще бъдат финансирани и рибари, които биха искали да развиват туризъм в морето, като възможност за допълнителни доходи. Например круизи, транспортни услуги, природно и културно наследство.

Контрол

България няма лаборатория, която да прави ДНК анализи на фалшива риба. Така отговори зам.-министър Стратиев на въпроса какво се случва, когато се продава дъгова пъстърва за сьомга, за какъвто случай съобщиха от ИАРА на форума. Има частни лаборатории, които работят с човешки ДНК, но БАБХ не разполага с такава лаборатория, нито с обучени специалисти, които могат да извършат анализ, така че виновните да си получат заслуженото. Стратиев каза, че в такива случаи се ползват услугите на италианска лаборатория.

Копърка

Съгласно европейска директива експертите от ИАРА започват да издирват всички имена, които се употребяват за рибите. Целта е да бъде избрано едно от тях и да бъде изписвано на етикета до латинското наименование. Така сред копърка, трицона и цаца ще трябва да се избере едно от имената и да се слага на етикета, дадоха пример експертите. Паламудът е известен в някои райони и като циганка, така че ще трябва да се избере едно от двете и да се обозначи на етикета в търговската мрежа.