0

П роизводители и търговци ни заблуждават с неясни и непълни етикети на храните. Не са малко и случаите, в които такъв въобще липсва.

Глобата за подобно нарушение започва от 25 хил. лева. Някои от казусите се поемат от КЗК, които образуват производства по тях, където санкцията може да достигне и над 200 хил. лв. Това каза пред „Телеграф“ председателят на сдружението „За достъпна и качествена храна“ д-р Андрей Велчев.

Проблемите

„Проблемът с всички онези продукти, на чийто етикет пише „100% натурален“, „100% със съдържание на...“, ни заблуждават със сложността на един етикет и най-вече с това, че един производител носи отговорност това, което пише, със сигурност да се съдържа, а това не винаги е така. Най-много ни търсят хора, които се грижат за здравето си заради сърдечно-съдови проблеми, диабет др. Етикетите са подвеждащи понякога. Нискокалоричен не винаги означава, че той съдържа необходимия брой калории, който има оригиналният продукт на дадена марка.

Така е и с нискомаслените и с ниското съдържание на въглехидрати“, коментира той. По думите му същото се отнася и за съдържанието на захарите, които често се бъркат със захар, като подчертава, че плодовата захар също би могла да повиши нивата на един диабетик. Той призова хората внимателно да четат етикетите и да следят за Е-тата и всички видове хранителни добавки, които понякога са вредни за здравето. „Няма благоприятни добавени по неестествен начин съставки в дадена храна“, смята Велчев и добави, че навремето се е изписвало, че е възможно в даден продукт да се съдържат други вещества, свързани с различните видове производства в едно предприятие.

Велчев препоръча да бъдем внимателни и по отношение на храните, които се продават за био, както и т.нар. фермерски стоки.

Етикети

Това, което обикновено тревожи потребителите, е неясното описание на етикетите. „Когато става дума за възрастни хора, има етикети, които са написани с прекалено дребен шрифт. В случая с вносни стоки, произведени в трети страни, там може да липсва добавен етикет на български език“, допълни още председателят. „Тези, които съдържат стевиа например, тя така е описана, че не става ясно какъв тип е и дали е такъв тип заместител на захарта, какъвто организмът ни може да поеме“, подчерта Велчев. Той сподели, че от КЗП им съобщили за протеиново барче, на което пишело, че е без захар, а след изследване се установило, че е пълно със сладката субстанция.

По думите му потребителят вече е влязъл в ролята си на постоянен орган за проверка на това какво ни се продава, все повече си търси правата.