0

А нализът на прогнозното потребление на газ у нас и очакваният дефицит на пазара категорично налагат възстановяване на доставките по договора с „Газпромекспорт“. Договорът обаче трябва да се прекрати, ако не се постигне разбирателство с руската компания за продължаване на доставките. Това е предложила Българската газова асоциация на междуведомствения кризисен щаб, съобщи за „Телеграф“ нейният председател Пламен Павлов.

Дефицит

„Булгаргаз“ има два дългосрочни договора за доставка на газ: за 1 млрд. куб. м с „Азербайджан газ съплайн къмпани“ и за 2,8 млрд. куб. м - с „Газпромекспорт“.

Без ритмичните доставки по договора с „Газпромекспорт“ се формира дефицит от 7,3 до 9,3 млн. куб. м на денонощие през зимата. При свитото потребление заради поскъпването на газа с 20% се очертава дефицит от 5 до 7,5 млн. куб. м на денонощие, а общо за сезона от октомври до април той ще бъде 1,5 млрд. куб. м, обясняват от газовата асоциация.

Отговор

„Газпром“ още не е отговорил на поканата за преговори за продължаване на доставките на газ на „Булгаргаз“. Не е получена и позиция от руската газова компания по предложенията на българската страна, все още се очаква отговор на поканата за преговори, съобщи тези дни енергийният министър Росен Христов.

Прекратяване на договора между „Булгаргаз“ и „Газпромекспорт“, ако не се постигне договореност, ще освободи ограничението по ексклузитетни права и ще разкрие възможност на други търговци на свой риск да доставят газ на конкурентни цени, обясни Пламен Павлов.

Либерализация на газовия пазар е следващото предложение на газовата асоциация. В момента държавната „Булгаргаз“ формира 94% пазарен дял, а останалите 58 лицензирани търговци на газ, регистрирани на двете борси, участват предимно на вторичния пазар на газ, препродавайки освободените от „Булгаргаз“ количества и инцидентни сделки по внос.

58 газови търговци, две газови борси и всички чакат „Булгаргаз“ да свърши своята работа. Резултатът е ескалация на цената, коментира Пламен Павлов.

Чирен

Газ в Чирен нагнетяват всички, които имат лицензи за търговия на газ на територията на България. Такива лицензи имат и гръцки, и румънски фирми, коментира Павлов информацията от енергийния министър, че част от 63% запълненост на хранилището е на гръцки фирми.

Когато някой започне да тегли повече газ, освободеното място трябва да се нагнети от „Булгартрансгаз“, за да се поддържа системата балансирана.

България потребява около 3 млрд. кубика газ годишно. Чирен може да покрие 18% от общото потребление. За разлика от полските, австрийските, немските хранилища, които имат много по-голям обем. Такъв щеше да има и България, ако след изчерпване на черноморското находище в блок „Галата“, то беше превърнато в хранилище.