0

П родавачки и шивачки са най-търсените служители от бизнеса в края на ноември. Това съобщиха от Агенцията по заетостта, както и на платформата за работни места „Джоб тайгър“ в отговор на запитване от „Телеграф“. Най-много обяви с предложения за работа има в търговията, коментира Християн Петков, оперативен мениджър на „Джоб тайгър“.

Към края на миналия месец всяка четвърта, или по-точно 23 на сто от предложенията са в сектора на търговията. Търсят се както продавачки, така и консултанти, касиери и всички позиции, свързани с този сектор. Заради недостига на кадри и възнагражденията в тази сфера са примамливи. Например в момента тече набиране на служители на верига магазини за хранителни стоки, които предлагат стартова заплата от 1690 лева бруто, както и постепенно увеличение в рамките на определен период.

Производство

На второ място е производството. Трудно се намират шивачи и оператори на машини в шевното производство, машинни техници за металообработващата промишленост, няма достатъчно заварчици и инженери, става ясно от данните на Агенцията по заетостта. В здравеопазване и социална работа се търсят медицински сестри и лекари, трудно се намират болногледачи и санитари. В административните услуги продължава да е голям недостигът на оперативни счетоводители и касиери. Търсят се специалисти по управление на проекти.


Все още има засилено търсене на служители в IT сектора, за който са 13 на сто от обявите за работа. В хотелиерството и ресторантьорството пък са следващите по набиране на най-много служители.

Най-значителен е спадът на свободните позиции в IT сектора.

 Най-значителен е спадът на свободните позиции в IT сектора.
Телеграф

Намаление

Петков обяви, че тенденцията от октомври за намаляване на броя на свободните работни места продължава и през ноември. Предложенията за работа са с близо 7000 по-малко спрямо края на септември. От една страна, това е нормално за периода, а от друга - вероятно бизнесът се подготвя за сурова зима и пролет и съответно реагира, като намалява броя служители повече отколкото е нормално за периода.

За пример през ноември спрямо октомври свободните позиции в търговията е намалял с 960, в логистика и транспорта - с 800 по-малко.  Интересно е, че IT секторът, който се развиваше добре по време на пандемията и набираше ударно кадри, сега има спад с 28% на годишна база, посочи Петков.  

Съкращения

За щастие все още няма големи съкращения на хора, но има замразяване на процесите. Няма да назначават нови служители, по-скоро ще се опитат да ги запазят, смята Петков.
Има и вероятност намалението на свободните позиции да е заради очакваните трудни икономически времена и текучество на хората в компаниите да намалява.
Според данните на Агенцията по заетостта при обявите, които постъпват в бюрата по труда, преобладават оферти за позиции, в които не са поставени условия за притежавани специални умения и квалификация. Само в 30% от обявите, които постъпват в бюрата по труда, се поставят условия за конкретна квалификация или образование.

Работодатели свиват търсенето на кадри в очакване на рецесия.

 Работодатели свиват търсенето на кадри в очакване на рецесия.
Телеграф

Пандемията стопи свободните позиции с 50 000

С около 50 000 по-малко са свободните работни позиции, обявени чрез Агенцията по заетостта през тази година спрямо 2019 година, преди пандемията. Данните сочат, че през 2019 година са 196 988 заявени свободни работни места.
През 2022 г. се появяват нови предизвикателства пред бизнеса, свързани с поредицата от кризисни събития. Това води по предпазливото поведение на работодателите по отношение на разрастването на дейностите и търсенето на работна сила. Така за десетте месеца на 2022 г. в бюрата по труда са обявени 140 400 свободни работни места на първичния пазар, което е малко над 14 хил. средно на месец при 16 400 през 2019 г.

3 на сто от компаниите намалиха възнагражденията

Около 2 или 3% от фирмите са намалили възнагражденията през настоящата година поради невъзможност да обслужват разходите си. Това сочат анализи на организации, които наблюдават размера на възнагражденията, заяви Християн Петков от „Джоб тайгър“
Той посочи, че някои от работодателите, които имат желание и работят в белия сектор, са увеличили възнаграждения с нивата на инфлацията. Една част от бизнеса актуализира възнагражденията с между 3 -5 и 10 на сто. Има и такива, които са успели и с 15%, като те са основно в IT сектора и аутсорсинг, където увеличението дори е с 20%, но там винаги са били по-високи.