0

П ерник дели първото място по скъпи храни със столицата. Това показа проучване на „Телеграф“ на база цените на дребно на някои основни хранителни стоки във всички области на страната, посочени в сайта foodprice.bg, който служебното правителство пусна като мярка за борба с инфлацията. Взети са предвид и количествата, които домакинствата са потребявали за 2022 г., според данните на Националния статистически институт.

За пет основни хранителни продукта – брашно, хляб, прясно мляко, олио и ориз, домакинствата в София дават 241,5 лева годишно. Това не е изненадващо, защото заплатите в столицата са най-високите в страната. По последни данни към края на март средностатистическият софиянец е взимал 2743 лева месечно. Същата обаче е сметката и в област Перник. Трябва обаче да се вземе предвид това, че хиляди перничани работят в София и получават високите заплати на софиянци. Докато в родното си място те биха взимали с 1300 лева по-малко.

Изненада

Изненадващо по скъпотия област Кюстендил се нарежда на второ място след София и Перник. Там заплатите са по-ниски от тези в миньорския град и далеч под нивото в столицата. Средностатистическият кюстендилец се разписва срещу едва 1344 лева на месец. В същото време за петте основни хранителни продукта кюстендилското домакинство харчи 236,92 лева годишно.

На трето място в класацията по скъпи храни е София-област. Средностатистическото домакинство там харчи за петте основни храни 234,17 лева годишно на фона на заплата, която е с около 1000 лева по-ниска от тази в столицата.

Сравнението между цените вади наяве ясно изразена тенденция разходите за храна да падат от запад на изток и от юг на север. За закупуване на петте хранителни продукта най-ниска е сметката в Добрич. Средностатистическото домакинство там ще плати в супермаркета едва 209,56 лева. А  заплатата в Добрич е съпоставима с тази в Кюстендил. На второ място по евтина храна е Варна. Средното домакинство там плаща по 212,51 лева годишно за петте продукта. Заплатата на варненци пък е сходна с тази, която взимат живеещите в София-област – около 1700 лева месечно. Само с около три лева отгоре е сметката за петте основни хранителни продукта и в Шумен. Заплатата обаче там е с над 200 лева по-ниска от тази в морската ни столица.

Сравнение

Най-евтино олио може да се купи във Варна. Там литърът върви по едва 3,62 лева, а средностатистическото домакинство потребява по 11,2 л годишно. На второ място по евтино олио е Ямбол с 3,75 лева литърът. Мазнината е на ниски цени също в Сливен, Бургас, Добрич. Най-скъпото олио пък е в Кюстендил – 4,59 лева за литър. За сравнение в София и Перник то се търгува по 4,34 лв. 

Кюстендил е номер едно и по скъпо прясно мляко. Според данните на НСИ средностатистическото домакинство у нас потребява 18,5 л мляко на година. В Кюстендил цената на литър удря 3,84 лв., като така изпреварва дори София и Перник, където то се търгува по 3,69 лева. Най-евтиното мляко пък е в Добрич – по 3,22 лв. литърът.

Кюстендил държи първенството и по скъп ориз с цена 4,74 лева за килограм. Най-евтин е оризът в Смолян – по 3,99 лв.

В Добрич пък се продава най-евтиният хляб. Самун с разфасовка 650 грама там струва 1,40 лева. Най-скъп е хлябът в София и Перник – по 1,69 лв. Тези две области са начело на класацията и по скъпо брашно с цена 1,84 лева за килограм. Брашното е най-евтино в Сливен и Ямбол, където то се продава по 1,52 лв. за кг.

Стигнахме 55% европейските цени

България достига 55% от средноевропейските цени през 2022 година, сочат последните данни на „Евростат“. Средното ниво е доста близо до това в Испания (98%) и Италия (101%), а множеството западноевропейски страни, като се изключи Португалия, се подреждат над него. На другия полюс или най-евтино е в Румъния (52%) и България (55%).

Сравнението с 2021 г. показва по-сериозното влияние на инфлацията през 2022 г. върху стопанствата в Източна Европа, като Чехия и Естония са се доближили с по 7,2 пункта до средноевропейските цени, Литва - с 6 пункта, Латвия - с 3,5. След тях се подрежда България, която регистрира ръст от 3,5 пункта.

При разноските за жилища и режийни, както и при опазването на здравето през 2022 г. страната ни е била на 37% от междинните за Европейския съюз ценови нива. При облеклата и обувките отношението доближава 80%, а при храните и безалкохолните - цели 87 на сто. Така при ниво на домакинския приход от към ½ от междинния, средните цени на храните и дрехите у нас остават високи. Именно при храните и безалкохолните е отчетен най-големият ценови скок през 2022 г., като България се е доближила със 7 пункта към средноевропейските стойности. При превозите също има покачване, което е с 5 пункта и се дължи на поскъпването на горивата.

Съветват германците да зареждат колата у нас

В България горивата са с около 50 евроцента по-евтини, отколкото в Германия. Това съобщава Институтът за германска икономика, цитиран от pariteni.bg. Икономистите съветват германците, ако пътуват в чужбина, да зареждат колата си в България. „В България един литър бензин А95 струва с 50 евроцента по-евтино, отколкото в Германия, а в Австрия са почти 30 цента за литър.“ По-скъпи от тези в Германия са горивата във Франция и Италия, които привличат и много германски туристи, се казва още в информация на Германския автомобилен клуб ADAC. Клубът направил проучване на цените на 40 бензиностанции в Европа. „Надценките на цените на горивата от бензиностанциите покрай магистралите са наглост в сравнение с тези във вътрешността“, констатирали от автомобилния клуб. 

* По статията работиха София Симеонова и Таня Киркова