0

Д о 20 000 касови бележки на ден се проверяват от клиенти на магазини, ресторанти и други търговски обекти чрез мобилното приложение на НАП NRAMobile.

Най-активно потребители са проверявали боновете си в края на лятото миналата година (август, септември), в края на 2022 г. и в началото на 2023 г. – около новогодишните празници, както и през юли и в началото на август т.г., съобщиха от приходната агенция пред „Телеграф“.

През мобилното приложение на НАП за последната година са проверени над 200 000 касови бележки, а близо 150 000 потребители са направили справка за здравния си статус.

Само за последния месец повече от 1500 души са инсталирали NRAMobile през Google Play и AppStore.

Сканиране

Проверката се прави, като се сканира отпечатаният на бележката QR код, а приложението показва кодираните в него стойност на покупката, дата, час и номерата на касовия бон.

Приложението извършва проверка и на това дали дадена касова бележка е получена в НАП. Като при разлика в сумата на бележката и подадените данни в НАП или при неподаден касов бон в приходната агенция, клиентът има възможност чрез бутона „Подай сигнал“ да се свърже с Информационния център на НАП и да подаде сигнал за констатираната нередност.

Сигнали

Сигналите от мобилното приложение постъпват на тел.: 0700 18 700 и не се делят от останалите, постъпили по този начин. От началото на година в Информационния център на НАП са регистрирани близо 1600 сигнала за данъчно-осигурителни нарушения. Като повече от половината от тях са за неиздаване на фискални документи или  издадени платежни документи, които не отговарят на изискванията. Съществуват и други начини за подаване на сигнали в НАП - на хартия, по пощата или на място в офисите и те не влизат в посочената бройка. Важно е да отбележим, че по закон сигналите не могат да са анонимни, като НАП гарантира запазването на анонимността на всеки гражданин, подал сигнал, и винаги се дава писмена обратна връзка след проверката.

Франция се отказа от фискалния бон, пести хартия

Франция спря автоматичното издаване на касови бележки. Клиентът ще получава своя бон само ако изрично го поиска, предаде NOVA.

Всяка година в страната се отпечатват 30 милиарда бележки. Целта след промяната е годишно да бъдат спестени 150 000 тона хартия, а 25 млн. дървета да останат неотсечени.

Освен това, друг важен аргумент е, че населението няма да бъде в контакт с вредните химикали, които се използват за отпечатване на бележката.