0

И зточване на болнични от НОИ с фиктивни трудови договори придобива мащабите на епидемия в последните месеци, алармират данъчни служители пред „Телеграф“. Един от най-фрапиращите случаи е фирма, която реално няма никаква дейност, успяла да назначи в един ден 16 чистачки. След което те вкупом се „разболели“ и поискали осигурителният институт да им плати болничните.

Схема

Схемата привлякла вниманието на данъчните заради това, че фирмата нямала нито офис, нито регистриран касов апарат в Националната агенция за приходите. В същото време навъртяла за кратко време хиляди левове неплатени осигуровки. Схемата не е нова, но се разраства изключително много напоследък, предупреждават данъчните. Те отчитат, че подобни кухи фирми трупат десетки хиляди левове неплатени осигурителни вноски за служителите, назначени  уж на трудов договор, без реално да са работили и ден. Според решение на съда обаче неплатените осигурителни вноски от работодателя не лишават от осигурителни права работниците и служителите. Именно това се използвало от тарикатите да точат болнични от държавата. По същата схема се източвали и обезщетения за безработица.

Подобно на шашмите с ДДС, фирмите се записват на името на малоимотни подставени лица. След това ударно в тях се назначават работници и служители, а трудовите договори, макар и фиктивни, се регистрират в НАП. Фирмата чинно подавала пред данъчните и декларациите образец 1 и 6, които касаят плащането на осигуровки. След известно време назначените работници и служители се разболявали, счетоводителите представяли болничните листове пред НОИ и чакали осигурителният институт да изплати обезщетенията за временна нетрудоспособност. Междувременно въпросните фирми не плащат нито лев осигуровки на служителите и така в НАП се натрупвали гигантски задължения.

Ръст

От приходната агенция вече официално отчетоха огромен ръст на декларираните, но невнесени суми за данъци и осигуровки. В началото на годината тези задължения били едва около 200 милиона лева, а в средата й те вече набъбнали до 646,5 милиона лева. 43% от тази сума са неплатени осигурителни вноски.
От НОИ пък са категорични, че противодействието на опитите за измама със средства на държавното обществено осигуряване е сред основните приоритети на ръководството на института и е широко застъпено в дейността на териториалните му поделения.

Практика

Ежедневна е практиката за сблъскване с фирми, които не внасят или внасят в по-малък размер осигурителни вноски за фондовете на ДОО, а чрез тях осигурените лица черпят осигурителни права. За всеки от тези случаи се изпращат уведомителни писма до НАП. За предходните две години са подадени 177 сигнала за започване на проверка, като основанието за тяхното стартиране в повечето случаи е подаване на данни за осигуряване за кратък период (от 1 до 2 месеца) с оглед придобиване право на парично обезщетение за безработица, както и странно боледуване или скоростно излизане в майчинство на новоназначени служители след прекарани съмнително кратки периоди във фирмата. Всъщност се касае за опит да бъдат „източени“ максимално повече средства по две пера - за болнични и за безработица, като се заобикалят законите. Когато извършената проверка или ревизия установи, че осигурителят не е осъществявал стопанска дейност или лицата, за които е подадена осигурителна информация, не са упражнявали трудова дейност, за която да подлежат на осигуряване, се издават задължителни предписания за заличаване на тези данни, посочват от НОИ.

Бременна назначена за общ работник

Екипите на НОИ през последните 2 години са се натъкнали на редица опити за измама, които могат да бъдат вкарани в графата „интересни“.  Например лице със завършено средно образование е назначено във фирма, занимаваща се със земеделска техника, като длъжността му изисква професионална категория на свидетелството за правоуправление, но той не може да представи дори любителска шофьорска книжка. Друг казус е мъж с адресна регистрация в София, който за кратък период е с месторабота във Велико Търново.

Най-напред не може да посочи в кой район на старопрестолния град е живял, след това предлага нелепото обяснение, че е нощувал при управителя на фирмата, докато е „полагал“ труда. На границата на цинизма обаче е случай, при който жена в напреднала бременност е „назначена“ на длъжност „общ работник“.

Призът за глупост обаче вероятно ще спечели човек, който е с предходна трудова заетост във Франция и адресна регистрация в Пазарджик, но пък е назначен във фирма от Великотърновска област. Според направената проверка „работникът“ се е върнал със самолет у нас на 11 септември 2021 г. Всички представени от него трудовоправни и други документи обаче са с дати на подписване преди завръщането му в родината.