0

К омисията за противодействие на корупцията (КПК) уведоми Българската народна банка (БНБ) за установена несъвместимост по отношение на подуправителя Андрей Гюров, който е и ръководител на управление „Емисионно“. Това съобщи NOVA, позовавайки се на КПК.

До предприемане на последващите законосъобразни действия, с оглед да не бъдат допускани каквито и да е съмнения относно спазване на правната рамка, Гюров е излязъл в неплатен отпуск.

От решението на КПК става ясно, че Гюров е имал участие в дружество с ограничена отговорност (ООД), както и е бил член на управителен орган на юридически лица с нестопанска цел.

В сигнала срещу Гюров са изложени твърдения, че като подуправител на БНБ на 19 юли 2023 г. е подписал декларация за липса на несъвместимост, предаде БТА. Към момента на подаване на декларацията, към момента на встъпване в длъжност, както и след това – поне до 6 октомври Гюров е вписан като член на Изпълнителния съвет на политическа партия, както и е член на Управителния съвет на сдружение, става ясно от решението на КПК.

Четири месеца след встъпването му в длъжност и предвид извършвана в БНБ вътрешна проверка, Гюров е уведомил с докладна записка от 21 ноември 2023 г. членовете на УС относно участието си в управителен съвет на юридически лица с нестопанска цел. Той е посочил и че след датата на избора му за подуправител не е осъществявал дейност в юридическите лица с нестопанска цел, в които е бил вписан като член на ръководен орган. Това, че не е имал намерение да осъществява такава дейност, не променя обстоятелството, че Управителният съвет не е уведомен своевременно – при встъпването в длъжност от Гюров, съответно не е взел решение относно извършваната от него дейност като член на орган на управление на две юридически лица с нестопанска цел, което води и до несъвместимост, пише в решението на КПК. 

Според написаното в него Гюров не е декларирал участието си в органи на управление или контрол на юридически лица с нестопанска цел, както към датата на встъпването му в длъжност.

По-късно Гюров излезе с позиция, в която категорично заявява, че „решението на КПК е незаконосъобразно и се основава на неверни факти, преднамерено тълкуване на закона и отказ да се изяснят обстоятелствата по случая”. „Убеден съм, че решението на КПК е политически мотивирано и представлява целенасочено превратно тълкуване на факти”, допълва той.

„Случаите на несъвместимост са изчерпателно изброени в Закона за Българската народна банка и той НЕ забранява участието на подуправител в управителните органи на юридически лица с нестопанска цел и участието като съдружник в дружества с ограничена отговорност”, смята Гюров.

Според него решенето на КПКОНПИ поставя Управителния съвет на БНБ в деликатната ситуация да защити независимостта на националната централна банка в ключов момент в процеса на интеграция на Република България в еврозоната.

„Във връзка с решението на КПК съм готов да защитавам правата си по предвидения законов ред, както и да окажа съдействие на Управителния съвет на БНБ”, заключва Гюров.

Темата в профила си във Facebook коментира и съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. Той определи, че случващотео се е "отстрел" на потенциални премиери. И добави, че още утре вкарат правилата за избор на нови членове на антикорупционната комисия.

Андрей Гюров встъпи в длъжност на официална церемония в Централната банка на 28 юли. Той и Петър Чобанов бяха избрани от 49-ото Народно събрание за подуправители на БНБ на 26 юли. Оттогава започва да тече шестгодишният им мандат. Чобанов е ръководител на управление "Банково", а Гюров - на управление "Емисионно". Те встъпиха в длъжност на мястото на дотогавашните подуправители на БНБ Нина Стоянова и Калин Христов.