0

БНБ ще има право да пуска възпоменателни монети само с номинал 2 евро след влизането ни в еврозоната, което е планирано да стане от началото на 2025 г.
Отделно ще може да емитира и колекционерски монети, които обаче трябва да са с номинална стойност, цвят и размер, различни от монетите в обращение, за да се отличават от тях. Това съобщиха от централната банка пред „Телеграф“.

Всяка държава, която използва еврото като своя официална валута, има право да емитира две възпоменателни монети на година, които са законно платежно средство навсякъде в еврозоната. За тази цел може да се използва само номиналът 2 евро. Тези монети притежават същите елементи, качества и обща страна като нормалните монети от 2 евро. Но се отличават по възпоменателния мотив, изобразен на националната страна. Посветени са единствено на теми с голяма значимост на национално или европейско равнище. Гуртът на възпоменателните монети е същият, както на разменните монети с номинал 2 евро.

Разлики

Освен възпоменателни монети от 2 евро страните, възприели единната валута, могат да емитират и колекционерски монети. Те имат статута на законно платежно средство само в емитиращата държава членка, която е ясно обозначена и лесно разпознаваема на металната пара. Колекционерските монети трябва лесно да се отличават от тези в обращение. Затова те трябва да отговарят на няколко критерия.  Тяхната номинална стойност трябва да се различава от тази на металните пари в обращение. Изображенията върху тях не трябва да наподобяват общите страни на монетите, с които се разплащат европейците. Освен това трябва да се различават значително от металните пари в портмонетата и по цвят, диаметър и тегло.

Ново

В последните година-две интересът към възпоменателните монети на БНБ е огромен. Всяка новоемитирана монета се изчерпва за ден-два. Изкупуват се и старите емисии, като на касите на централната банка са останали налични едва пет вида възпоменателни метални пари. За да отговори на големия интерес, БНБ въвежда от 2024 г. нова практика – пускане в обращение на до четири златни възпоменателни монети годишно, които са без предварително определен тираж. За общ дизайн на обратната страна е определено да се използва иконата „Св. Богородица – Златна ябълка“, препоръчана от Светия синод. Тази икона на Божията Майка, позната още като „Златна Ябълка“, е от XVII век и се пази в храма в квартал Горни Воден на Асеновград.

Унция

Първите златни монети без предварително определен тираж ще бъдат емитирани през януари догодина. Те са с проба 999/1000, с номинали – 10 лева, 20 лева, 50 лева и 100 лева, различни тегла, определени така, че да отговарят на части от унция, каквато е международната практика, а именно: 7,78 грама (¼ унция), 15,55 грама (½ унция), 23,33 грама (¾ унция) и 31,10 грама (1 унция), и размери (съответно 22 мм, 24,5 мм, 26,5 мм и 30 мм), както и с общ дизайн на обратната страна.
Пускането в обращение на четирите монети „Св. Богородица – Златна ябълка“ ще се извършва в началото на всяка календарна година, като на лицевата страна ще се сменя единствено годината на емисия. В края на годината отсичането ще се преустановява и ще се обявяват съответните тиражи за четирите вида с различени размери.
Отсичането на монетите ще се извършва на партиди, съобразно търсенето, като се цели целогодишното осигуряване на количества за продажба на каса в БНБ и от банките разпространители. Тези златни монети са подходящи за колекциониране, за подаръци и като алтернатива за спестявания, посочват от централната банка.

Италия почита Рафаел, Франция – Дьо Гол

Различните държави, възприели еврото като официална валута, отбелязват предимно исторически събития, личности или забележителности чрез емитиране на своите възпоменателни 2 евро. Така например през октомври 2020 г. пуска възпоменателна монета от 2 евро с лика на ренесансовия художник Рафаел и два ангела – детайл от неговата картина „Сикстинската мадона“. Тиражът е 101 000 броя, а поводът е петстотингодишнината от смъртта на великия творец. Същата година в тираж 18 061 940 броя Франция пуска възпоменателна монета, посветена на Шарл дьо Гол. На нея са изобразени два профила на френския генерал и политик в два различни момента. Белгия почита с монета прочутия фламандски художник Ян ван Ейк,  Гърция пък 100-годишнината от обединението на Тракия с Гърция, като на гръцката пара е възпроизведена антична монета от тракийския град Абдера, изобразяваща грифон. Малта е изобразила на своите 2 евро праисторически храмов комплекс, обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Естония отбелязва с монета 200 г. от откриването на Антарктида с мотив на плаващ кораб.

Грейс Кели струва хиляди евро

Възпоменателните монети могат да бъдат много ценни, ако са в ограничен тираж и стойността им да достигне хиляди евро. Монако, която не е в ЕС, но използва еврото, емитира през 2007 г.  2 евро по повод 25-годишнината от смъртта на принцеса Грейс Кели в тираж от едва 20 000 бройки. И това става може би най-скъпата възпоменателна пара в еврозоната. Монетата е много търсена, но трудно откриваема. Специализирани сайтове искат за нея от 1000 до 5000 евро бройката, в зависимост от състоянието.