0

М акедонското агнешко, което бе „арестувано“ от БАБХ в наша кланица, ще отиде за кюфтета и шишчета. Това обясни зам.-шефът на БАБХ д-р Галя Викьова. Поводът бе скандалът с неизяснения произход на месото, което по твърдения на браншовиците търговците представят за българско, като измиват червения печат и го заменят с български със син цвят.

Мюсюлмански празник

Собственикът на кланицата обяснил, че купил агнешкото от Македония и го замразил за мюсюлманския празник Рамазан Байрам, казаха от БАБХ. От агенцията увериха, че месото е безопасно, кланицата ще бъде затворена, но агнешкото ще бъде превърнато в заготовки.

Ръждив цвят

Три цвята на печатите за произход на месото се ползват в ЕС, уточни д-р Любомир Кулински от БАБХ. Син за ЕС, червен за внос от трети страни, а ръждивочервен печат се слага на агнешкото от Нова Зеландия, подчерта специалистът. Той бе категоричен, че храните в търговската мрежа са безопасни за консумация. В момента има 1 млн. яйца от Украйна, които отговарят на всички изисквания за обозначение, и 3 млн. яйца от Полша, отговори зам. земеделския министър Крум Неделков на въпрос на „Телеграф“. Според него количествата са твърде малко, за да навредят на реализацията на българските. 4 млн. яйца произвеждаме всеки ден, много от тях ще се продадат в Гърция и Западна Европа, каза зам.-министърът.

Неделков каза, че агроведомството е направило промени в наредбите в защита на родните фермери и потребителите с изисквания на етикета да е посочено мястото на производство. На храните с български суровини ще стои лого с трикольора. Терминът свеж продукт изисква млякото да се счита за прясно 48 ч. след като е издоено и 7 дни след като е пастьоризирано. Бялото сирене не може да съдържа повече от 60% вода, а кашкавалът трябва да се прави само от сурово мляко в непрекъснат процес, за да не се ползва вносният полуфабрикат калиата.