0

Е вентуална схема за точене на обезщетения за безработица от съчкосъбирачи във Франция нищи териториалното поделение на НОИ във Варна.

Това става ясно от бюлетина на Националния осигурителен институт за второто тримесечие на годината.

Лицата, работили 2-3 дни като съчкосъбирачи, подават заявления за получаване на парични обезщетения за безработица. По документи имат изискуемия стаж и право да получават максималния размер на обезщетенията. За да направят правилна преценка, от НОИ изискали информация от МВР за задграничните пътувания на лицата. Поискано е и съдействието от компетентните органи на Франция за проверка на осигурителя, за да се докаже дали трудовата дейност там наистина е била извършвана.

Вратичка

Преди известно време работодатели алармираха, че у нас широко се разпространява организирана схема с т.нар. френска безработица. Българи заминавали с автобуси за Франция, където сключвали фиктивен договор за работа с местна компания, която обикновено ги назначава на минимална заплата. След седмица хората се връщат в родината, където се регистрират в бюрата по труда, и получават обезщетение за безработни за срок от 9 или 12 месеца.

Схемата била възможна заради вратичка в европейското законодателство. Във Франция размерът на обезщетението се определя според заплатата от последния месец, а в България – от последните 2 г. При фиктивно назначение във Франция на минимална заплата, която е с равностойност над 3000 лв., у нас схемаджиите получават максималната помощ за безработни, или около 1800 лв. месечно.

По френската схема се точат тлъсти обезщетения за безработица

 По френската схема се точат тлъсти обезщетения за безработица
Телеграф

Фиктивно

При друга измама от НОИ установили дружество, при което от името на починалия едноличен собственик на капитала и управител се подписват и се разрешават отпуски, освобождават се лица. От института извършили проверки, при които е установено, че има служители, които не се познават помежду си, други не се познават с управителя, а по сведенията на трети излизало, че те са се срещали с управителя след смъртта му.

При други схеми за служители са подавани данни за осигурителен стаж и доход, а те самите са се намирали на територията на друга държава. Установени са и лица, регистрирани като земеделски производители, които са извън страната и „дистанционно“ обработват земеделски земи, в повечето случаи синори или дадени под наем или аренда на кооперации, засаждат земеделски култури през зимата.

Собственици на дружество с основен предмет на дейност „счетоводни услуги“ назначават касиери, технически сътрудници и счетоводители, като всички работят в жилището на единия съдружник. Офисът е на тераса с площ 3 кв. метра. Лицата приемат парични средства, но липсват касов апарат и парични постъпления. Част от служителите са в чужбина и дистанционно отчитат касова наличност.