С мъртоносна опасност ни дебне от магазините. Любима на мнозина храна се оказа тъпкана със смъртоносен живак.
Замърсената с живак храна е консервираната риба тон. Това е изключително опасен за здравето метал.
Неправителствените организации Bloom и Foodwatch публикуваха във вторник доклад по проблема, като призовават за спешни действия. Те говорят за откриване на високи нива на живак до близо четири пъти над лимита на ЕС в консервирана риба тон от 148 марки, което представлява сериозен риск за здравето на потребителите.
Canned tuna sold in Europe contaminated with mercury, NGOs say
— FRANCE 24 English (@France24_en) October 29, 2024
➡️ https://t.co/SUsVCAwAj4 pic.twitter.com/V9LG005gaS
Canned tuna in Europe has a high mercury concentration, exceeding the limit for other fish, according to a new report.
— Euronews Next (@euronewsnext) October 29, 2024
➡️https://t.co/AziT8DRYoG pic.twitter.com/FxZVL7db6z
Почти всичките 150 консерви риба тон, закупени в Обединеното кралство, Франция, Италия, Испания и Германия като част от проучване, са били замърсени с токсичния метал, предупредиха експерти.
Almost all of the 150 cans of tuna purchased in the UK, France, Italy, Spain and Germany as part of a study were found to be contaminated with the toxic metal, experts have warned https://t.co/4CmBdvyFBB
— The Chronicle (@ChronicleLive) October 31, 2024
Крие се максимално допустимото ниво на живак, заради търговските печалби, се казва в доклада на двете неправителствени организации.
NGOs Bloom and Foodwatch are calling for urgent action after detecting mercury levels up to nearly four times more than the EU limit in canned tuna from 148 brands, posing serious health risks for consumers. https://t.co/dsucW0oN8C
— RTL Today (@rtl_today) October 29, 2024
Живакът е токсичен метал, произхождащ главно от изхвърлените от въглищните електроцентрали емисии.
Световната здравна организация (СЗО) я приема за едно от най-опасните вещества за общественото здраве.
French Brand Tops Mercury Contamination in European Tuna #France 🇫🇷 @foodwatch_int @Bloom_FR Read more by clicking here https://t.co/uYof0JIF3y pic.twitter.com/VHd72Wa7ZT
— FIS by Seafood Media Group (@FISbySeafoodM) October 30, 2024
В океана, откъдето се добива рибата тон живакът се смесва с бактерии и се превръща в метилживак, още по-токсично производно, което засяга сериозно централната нервна система.
Поглъщането на метилживак може да доведе до неврологични проблеми и поведенчески разстройства, алармира СЗО.
Европейската агенция по околна среда напомня с безпокойство, че в резултат на употребата на живак от човека, в околната среда се изпускат стотици хиляди тонове живак.
Понастоящем нивата на живак в атмосферата са до 500% над естествените нива. В океаните концентрациите на живак са около 200% над естествените нива.
Най-важният път за излагане на хората на въздействието на живака е морската храна. Когато морските животни погълнат живак, той обикновено остава в техните организми и се увеличава с времето.
роба тон
В организмите на по-едрите хищни риби обикновено има по-високи концентрации живак, тъй като те консумират по-малки животни, които вече са погълнали известно количество живак.
Ето защо консумирането на по-едри хищни риби като риба тон или риба меч обикновено води до приемането на по-голямо количество живак спрямо консумирането на по-дребни риби, които се намират на по-ниско ниво в хранителната верига.
риба тон
Въздействията върху здравето са свързани с дозата, но основното опасение е относно въздействието на живака върху ембрионите и малките деца. Експозицията на живак може да настъпи в утробата поради консумация на морска храна от майката.
Това може да окаже значителни въздействия за цял живот върху развиващите се мозък и нервна система на бебето, като засяга паметта, говорните способности, вниманието и други умения.
Изчислено е, че само в Европа ежегодно се раждат повече от 1,8 милиона деца с нива на живак над препоръчителните допустими граници.