0

С мъртоносна опасност ни дебне от магазините. Любима на мнозина храна се оказа тъпкана със смъртоносен живак.

Замърсената с живак храна е консервираната риба тон. Това е изключително опасен за здравето метал.

Неправителствените организации Bloom и Foodwatch публикуваха във вторник доклад по проблема, като призовават за спешни действия. Те говорят за откриване на високи нива на живак до близо четири пъти над лимита на ЕС в консервирана риба тон от 148 марки, което представлява сериозен риск за здравето на потребителите.

Почти всичките 150 консерви риба тон, закупени в Обединеното кралство, Франция, Италия, Испания и Германия като част от проучване, са били замърсени с токсичния метал, предупредиха експерти.

Крие се максимално допустимото ниво на живак, заради търговските печалби, се казва в доклада на двете неправителствени организации.

Живакът е токсичен метал, произхождащ главно от изхвърлените от въглищните електроцентрали емисии.

Световната здравна организация (СЗО) я приема за едно от най-опасните вещества за общественото здраве.

В океана, откъдето се добива рибата тон живакът се смесва с бактерии и се превръща в метилживак, още по-токсично производно, което засяга сериозно централната нервна система.

Поглъщането на метилживак може да доведе до неврологични проблеми и поведенчески разстройства, алармира СЗО.

Европейската агенция по околна среда напомня с безпокойство, че в резултат на употребата на живак от човека, в околната среда се изпускат стотици хиляди тонове живак.

Понастоящем нивата на живак в атмосферата са до 500% над естествените нива. В океаните концентрациите на живак са около 200% над естествените нива.

Най-важният път за излагане на хората на въздействието на живака е морската храна. Когато морските животни погълнат живак, той обикновено остава в техните организми и се увеличава с времето.

роба тон

 роба тон
Pixabay

В организмите на по-едрите хищни риби обикновено има по-високи концентрации живак, тъй като те консумират по-малки животни, които вече са погълнали известно количество живак.

Ето защо консумирането на по-едри хищни риби като риба тон или риба меч обикновено води до приемането на по-голямо количество живак спрямо консумирането на по-дребни риби, които се намират на по-ниско ниво в хранителната верига.

риба тон

 риба тон
Pixabay

Въздействията върху здравето са свързани с дозата, но основното опасение е относно въздействието на живака върху ембрионите и малките деца. Експозицията на живак може да настъпи в утробата поради консумация на морска храна от майката.

Pixabay

Това може да окаже значителни въздействия за цял живот върху развиващите се мозък и нервна система на бебето, като засяга паметта, говорните способности, вниманието и други умения.

Изчислено е, че само в Европа ежегодно се раждат повече от 1,8 милиона деца с нива на живак над препоръчителните допустими граници.