0

1000 лв. искат онлайн търговци за уникален медал от времето на обявяването на независимостта на Царство България през 1908 г. Този и много други предмети, носещи символиката и духа на периода, са особено търсени в дните около 116-годишнината от събитието, която честваме идния петък.

Един от най-престижните символи, които се откриват в интернет платформите за търговия, е старинен бронзов орден, създаден по повод независимостта. Върху него е изписана датата 22 септември 1908 г., както и градът - Велико Търново. Орденът е с четири корони и носи надписа „Царство България“. Ценност за ценители и колекционери, описва продавачът ордена. Описанието на почетната вещ гласи, че медалът носи формата на румънски кръст и е изсечен по случай провъзгласяването на независимостта. Той е изработен от кафяво патиниран бронз с дължина на рамената 40 мм под формата на румънски кръст с вграден медальон в центъра.

Сред традиционно търсените предмети, носещи духа на епохата, са безброй видове монети, носещи лика на монарха, най-силно асоцииран с обявяването на независимостта - цар Фердинанд. За разлика обаче от многото монети, сечени за обращение, най-търсени са възпоминателните такива. Една от тях, златна, от 1908 г. във вариант, преизсечен през 60-те години на миналия век, се търгува за над $4500 (над 8200 лв.) в платформата Ebay.

Интересното е, че официалните повторни щампи с лика на Фердинанд са произведени в Българския монетен двор в София през 1967-68 г. - в разгара на соца. Продавачът, френски нумизмат, гарантира, че артикулът е оригинален и разполага с официален сертификат. Дава и 10 години гаранция за връщане на монетата, ако авторитетна организация посочи, че монетата е фалшива.

Изображения

Изключително популярни в периода около Деня на независимостта са и всякакви марки, изображения, картички и карикатури с лика на Фердинанд. Сред най-атрактивните са шаржове от популярното британско политическо издание от началото на миналия век The Punch. На една от тях изданието откровено се подиграва на комплексите на Фердинанд и желанието му да има царска титла. „Царвеню“ е наречен бъдещият монарх в сатиричното изображение, сюжетът на което включва Фердинанд, който моли Великите сили за аплодисменти, а те след дълъг размисъл казват едно вяло „ура“.