0

П оне 200 лева се необходими за каране на ски в планината. Това показа проучване на „Телеграф“ на цените в зимните курорти у нас. Стотина лева за лифт карта, поне 40 лева за нощувка и ако си без оборудване, то наемът на ски, обувки и щеки излиза по 30 лева на човек. Само това прави 170 лева разход, а като прибавим и хапване, цената отива към 250 лева. Но имате ли ски, може и да се вместите в бюджет от 200 лева на ден, твърдят собственици на хотели. За семейство с две деца под 18 години харчовете на ден ще са най-малко 500-600 лева, тъй като за децата има отстъпки и в ски центъра, и в нощувките. Нощувките в Банско са в широк диапазон - от 35-40 лева със закуска в скромна къща за гости до 150-200 лева на човек в луксозните хотели в града под Тодорка. Добрата новина за туристите е, че хотелиерите не смятат да увеличават миналогодишните цени. Възможно е в отделни комплекси да има 5-10% скок, но няма да има драстични повишения на цените на услугите. За нощувка в тризвезден хотел цената ще е между 60 и 80 лева, като тя зависи от екстрите, които се предлагат във всеки един комплекс.

Цени

Ясно е, че практикуването на белите спортове е сред скъпите удоволствия, но пък си струва. Все още не е решено колко ще струва дневната карта за ползване на кабинковия лифт и всички останали съоръжения в модерния ски център в Пирин планина. Миналата година нейната цена бе 96 лева, сега е възможно леко увеличение. Концесионерът на ски зоната – „Юлен“ АД, обяви в продажба сезонните лифт карти. Цената е с намаление до 1 декември 2024 г. и е 1700 лв. След това стойността на картата става 1900 лв. „Искам да подчертая, че сезонната ски карта е най-изгодна за любителите на ски спортовете“, заяви Иван Обрейков, маркетинг директор на компанията. Сезонната карта се изплаща за 17 дни, а при използване на всички уикенди - от средата на декември до средата на април, тя излиза по 45 лева на ден. Ски центърът над Банско е готов за предстоящия зимен сезон, съоръженията са в изрядно състояние и са минали профилактика, а ски пистите са рекултивирани.

Възраст

Цените на лифт картите освен от периода, в който могат да се ползват, зависят и от възрастта на скиора. В Боровец се предлага предварителна продажба на лифт карти с намаление до 15 декември. Така дневната карта е 90 лв., като може да се купи сега и да се ползва в ден по избор. Младежите от 14 до 22 години плащат за ползване на лифта 70 лв., а най-малките - от 7 до 13 години, се таксуват по 55 лв. В курорта се предлагат и карти за лифт, които са на многократни носители, и струват 5 лева. При зареждането им потребителите имат отстъпка от 5%.

В Пампорово намаленията на лифт картите са до края на този месец. Там дневната за възрастни е 82 лева. За младежите, които от тази година са скиори до 22 години, цената е 69 лв. Миналата година цените на картите за възрастни започваха от 19-годишните. Сега се дава по-висока възраст за младите скиори, които да практикуват спорта си на преференциална цена.

Оборудване

В курортите има възможност да се обучават и абсолютно начинаещи скиори. Цените на оборудването са различни, като започват от 35 и стигат до 65 лева на ден. Предлагат се и пакети за възрастни, подобни на тези за децата. Голям ски пакет за 6 дни, който включва наем на ски екип, обучение по ски 6 дни за 4 часа на ден в група + ски вечер и лифт карта, струва 800 лева. За деца цената на същия пакет е 560 лева. Ски училище на Витоша за деца до 12 години за 5 дни с учител и оборудване, както и транспорт от центъра на града до планината, излиза 575 лева. Има отстъпки за ранни записвания до 15 ноември в размер на 10%, както и за второ дете или редовни клиенти.

Искат минимална тарифа за хотелите според категорията

Хотелиери в Банско искат да се въведат минимални прагове на цените на нощувките в местата за настаняване, които да са съобразени с тяхната категория. „Само така ще се преборим с дъмпинга на сивия сектор в нашия бранш. От години се въртим в омагьосан кръг. Цените на нощувките не са пипани отдавна. А разходите ни за електричество, гориво, храни растат непрекъснато”, каза за „Телеграф” Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес в курорта. „Преди 10 години, ако един хотелиер имаше дадена печалба при 100 туристи, сега прави същата печалба при 500 туристи. Повече туристи не означава повече приходи. Трябва по-платежоспособни туристи да идват, да се повиши още качеството, да се вдигнат заплатите на работещите в туризма. Сега има обратен ефект - една нощувка с услуга ол инклузив за 60 лева предполага евтин персонал, който не е обучен, некачествени хранителни продукти”, твърдят хотелиери от Банско. Според тях е крайно време да се въведе долен праг на нощувките във всяка една категория хотели.

*По темата работиха: Владимир Симеонов, Елена Иванова