0

Г оляма част от потребителите с централно топлоснабдяване в София бяха попарени от сметката си за подгряване на топлата вода за юни. Топлофикация качи фактурите в сайта си и в касите и от понеделник, 17 юли, те могат да се плащат. Това е последната сметка, която се ползва от намаления на 9% ДДС, но очакванията за нормални дължими суми не се сбъднаха. От 1 юли цената на топлинната енергия на „Топлофикация София“ се увеличава само с половин процент от 137,86 лв./мвтч на 137,93 лв./мвтч. Но върху потребената топлинна енергия ще се начислява 20% ДДС и сметките ще бъдат още по-високи.

Данни

Сметката за подгряване на топлата вода на двучленно домакинство за юни е 58,40 лева. Друг клиент на „Топлофикация София“ ще плати 44 лева за топлия душ през миналия месец. В същото време тричленно домакинство е получило 24 лева сметка за топла вода.

Големината на прогнозната месечна сметка зависи освен от цената на топлинната енергия и от ползването на домакинството и специфичния разход за подгряване на 1 кубик вода за дадената сграда през предишния отоплителен сезон. Клиентите могат да видят специфичния разход за подгряване на кубик вода в тяхната сграда на втората страница на фактурата.

Правило

За подгряване на 1 куб. м вода до температура +55 градуса са необходими около 60-70 квтч топлинна енергия. В някои сгради обаче топлината на кубик вода се поддържа с 90-100 и дори има случаи със специфичен разход – 200-300 квтч топлинна енергия на кубик. Наредбата за топлоснабдяване определя, че когато количеството топлинна енергия, необходима за подгряване на 1 куб. м вода, тоест специфичния разход, надхвърли 150 квтч и водомерите за топла вода на всички домакинства в сградата са изправни, етажната собственост трябва да поиска топлофикация да провери системата за автоматично регулиране на топлоподаването в сградата, в абонатната станция и открие причината за по-голямото потребление на енергия. Граничната стойност за специфичния разход е прекалено висока, коментира при включването й в наредбата за топлоснабдяване проф. Никола Калоянов от Техническия университет. В някои сгради голяма част от сметката за парно през годината е сумата за топла вода.

Проверете кубиците на ползваната вода

Сега е моментът при получаване на хартиената справка за годишната изравнителна сметка от топлинния счетоводител, потребителите внимателно да прегледат данните за консумираната топла вода, данните от отчетите на апартаментните водомери за топла вода.

Трябва да се обърне внимание колко клиенти в етажната собственост са без водомери, на колко уредът не е бил отчетен. Информацията за разпределението на топлата вода в сградата, на кой колко кубика са били начислени. Хората трябва да реагират и поискат корекция, ако открият грешки, защото данните после влизат в определяне на специфичния разход и кубиците, които ще ни бъдат начислявани през следващия отоплителен сезон.

Изходът от високите сметки е КЕВР да въведе отделна цена за топлата вода и така топлофикация ще бъде принудена да регулира настройките на абонатната станция във всички сгради според потреблението, коментираха за „Телеграф“ експерти. В момента топлодружеството има интерес специфичният разход за подгряване на вода да е висок, за да начислява по-високи сметки.