0

С вещи, внос от Сърбия, заляха пазара у нас преди Великден, показа проверка на „Телеграф“. Те не отговарят на стандарта на Българската православна църква и подбиват продажбата на родното производство. Внос има и от Северна Македония. Продават ги мургави търговци главно в района на „Илиянци“ и на Женския пазар. 

„Слабо върви продажбата на църковните свещи преди Великден. По-слабо от миналата и по-миналата, когато върлуваше пандемията. И даже от времето на социализма“. Това сподели пред „Телеграф“ Георги Беров, който завежда склада за свещи на Софийската света митрополия. 

Криза

Една от причините е, че вече няма по-евтини от 80 стотинки. Увеличението на цената  влезе в сила от 1 юли 2022 г. „Ами като си гладен, ще направиш някаква сиромашка супичка с едно морковче и няколко листа магданоз, няма как“, коментира Беров и обясни, че хората плащат тази цена и после делят свещичката на две. „Всички суровини идват от Русия и Украйна - и парафинът, и памукът, и като добавим и транспортните разходи, става ясно, че поскъпването бе неизбежно. Восъкът и той стана кът, пчеларите се оплакват непрекъснато, че пчелите измират. А като няма мед, няма и восък“, обясни още той.

Дъмпинг

Повишената цена у нас доведе до заливане с ментета, които се пласират главно от представителите на една специфична етническа общност. Основният внос идва от Сърбия и за момента не е незаконен, тъй като свещите не са акцизна стока като алкохола и цигарите.

Продават свещи на кило. Цените за такъв  пакет варират между 4,50 и 15 лева. „А аз ги продавам на църкви и манастири по 160 лева. Купих едно кило, занесох го  в митрополията и казах, че ще бъде по-изгодно да купуваме от там, отколкото да произвеждаме. Не съм сигурен какво е качеството, но са си свещи“, обясни Беров. Той разказа, че по соца свещите са били много по-качествени. „Купуваше се парафин от „Плама-Плевен“, а тя работеше със съответните материали от СССР - всичко по държавен стандарт. От свещоливницата се зареждат всички митрополии“, разказа Беров.  Проверка на „Телеграф“ потвърди, че на Женския пазар връзката от 20 свещи се продава за 3 лева, т.е. 15 стотинки за брой, но се предлагат и „промоции“ за по 2 лева. Същевременно в социалните мрежи има множество оферти за продажба на църковни свещи, обаче без собствениците на сайтовете да обявяват в тях цените си.