0

П рез април тази година не са констатирани нарушения на качеството на топлофикационните услуги, предоставяни на абонатите на "Топлофикация София". За съответния период във фактурите на потребителите дружеството е приложило утвърдената на 1 юли 2022 г. с решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) цена на топлинната енергия. Това показват констатациите в приетия от КЕВР доклад за извършената проверка на дружеството във връзка с публикации за високи сметки по фактурите на абонатите за периода 1 април - 30 април 2023 г., съобщават от регулатора.

Според действащата нормативна уредба формирането на месечните фактури на потребителите на топлинна енергия е извън регулаторните правомощия на КЕВР. То се извършва по Методика за дялово разпределение на топлинната енергия, която е част от Наредбата за топлоснабдяването. Нормативният акт е издаден от Министерството на енергетиката, което е компетентният орган по извършване на контрол по неговото спазване.  

В изводите и констатациите в доклада се посочва, че за април 2023 г. "Топлофикация София" е приложила утвърдената на 1 юли 2022 г. с решение на Комисията цена на топлинната енергия от 137,86 лв./MWh без ДДС. Предоставените данни показват също, че през периода гарантираните параметри на горещата вода и на топлоносителя след абонатната станция са били в съответствие с показателите за качество на топлоснабдяването.   

Регистрирани са общо 132 кратковременни прекъсвания, довели до спиране на топлоподаване на определени участъци от мрежата, но нито едно от тях не е било с продължителност над 48 часа. Обработени са 284 жалби на клиенти, като в тях няма данни за превишаване на нормативно допустимата температура на топлоносителя след абонатната станция, посочват от КЕВР.

Данните показват, че само 6 процента от битовите клиенти на "Топлофикация София" ЕАД са заявили реален месечен отчет на потребената топлинна енергия и са получили начислени фактури за април 2023 г. Останалите 94 на сто от клиентите получават месечни фактури, базирани на прогнозно потребление, което се изчислява съгласно Методиката за дялово разпределение на топлинната енергия в сгради етажна собственост.

За месец април 2022 г. доставената топлинна енергия е 295 116 мегаватчаса (MWh), при средномесечна температура на въздуха 10,5 градуса. За сравнение, през същия период на 2023 г. е доставена 353 370 MWh топлоенергия, при средномесечна температура на въздуха 9 градуса - с 58 254 MWh или близо 20 процента повече, при разлика в температурите на въздуха от 1,5 градуса. През 2022 г. отоплението е спряно на 26 април, докато през 2023 г. е продължило до 1 май. Броят на работните дни, определящ месечните дължими суми за енергия за отопление при клиентите, е бил по-малък от броя на работните дни през април 2023 г. 

Независимо, че формирането на месечните фактури е извън регулаторните правомощия на КЕВР, анализът на данните сочи, че по-високите сметки за април 2023 г. са в резултат на прогнозните начисления, извършени съгласно Методиката за дялово разпределение на топлинната енергия, по-ниската температура на външния въздух и по-дългия период на отопление, в сравнение с април 2022 г. (брой дни с отопление). След отчет на средствата за дялово разпределение клиентите следва да получат изравнителни сметки, в които ще бъде отразена реално потребената от тях топлинна енергия. 

В резултат на извършената проверка, КЕВР наложи принудителна административна мярка, като даде на "Топлофикация София" задължителни писмени разпореждания, информират още от регулатора. В срок до 30 септември 2023 г. дружеството трябва да извърши проверка на настройките на системата за автоматично регулиране и при необходимост да извърши такава на всички абонатни станции в топлопреносната мрежа. Целта е те да съответстват на топлинните режими на сградата, като осигурят необходимия микроклимат на жилищата и не допускат преразход на топлинна енергия. В същия срок "Топлофикация София" трябва да представи в КЕВР утвърден температурен график за отоплителен сезон 2023/2024 г. В него следва да бъде отчетена динамиката на доставянето на топлинната енергия и предотвратяване на хидравличните и температурни сътресения по топлопреносната мрежа. 

В 7-дневен срок след приключване на указаните дейности, Комисията трябва да бъде информирана от дружеството за тяхното изпълнение, се посочва още в съобщението.

Припомняме, че на 25 май председателят на КЕВР доц. Иван Иванов изиска от ръководството на "Топлофикация София" да предостави изчерпателна информация за качеството на топлофикационните услуги през периода 1 април 2023 г. - 30 април 2023 г. От регулатора уточниха тогава, че повод за това са медийни публикации за високи сметки на абонатите на дружеството за месеца. В отговор до омбудсмана Диана Ковачева от "Топлофикация София" заявиха в края на месец май, че при определяне на месечните фактури през целия сезон се ръководят единствено от нормативната уредба.