0

У правлението за федерален резерв (УФР) на САЩ повиши референтната си лихва с още 0,75 процентни пункта и намекна, че ще продължи да вдига показателя доста над равнището, достигнато до момента, предаде Си Ен Би Си.

 

В битката за понижаване на инфлацията, която се движи близо до най-високото си ниво от началото на 80-те години, централната банка вдигна лихвата си до диапазона 3-3,25 на сто, което е най-високото равнище от началото на 2008 година.

Показателят се увеличава с 0,75 процентни пункта за трети пореден път. Повишенията, които започнаха през март от близо нулево равнище, бележат най-агресивното затягане на паричната политика на УФР, откакто регулаторът започна да използва лихвата по овърнайт кредитите като основно средство за намеса през 1990 година, отбелязва Си Ен Би Си. Ситуацията може да се съпостави единствено с пoложението от 1994 година, когато банката повиши водещата си лихва с общо 2,25 процентни пункта.

Председателят на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ Джером Пауъл потвърди възгледите, които изложи преди месец на редовната годишна среща на централните банкери от цял свят в Джаксън Хоул, Уайоминг, предаде Си Ен Би Си.

"Основното ми послание не се е променило от Джаксън Хоул. . .комитетът по парична политика остава силно решен да сведе инфлацията до 2 процента и ще се придържаме към това, докато работата не бъде свършена", каза централният банкер на пресконференцията след края на двудневното заседание на регулатора.

Той допълни, че са налице единствено скромни доказателства за охлаждане на трудовия пазар, посочвайки лекия спад в незаетите работни места, фактът, че хората напускат работните си места с рекорден темп, а заплатите нарастват умерено.

Новите очаквания на институцията са показателят да достигне 4,40 на сто до края на текущата година, след което да скочи до 4,60 на сто през 2023 г. в борбата с инфлацията, допълва Ройтерс.

Същевременно тримесечните икономически прогнози на УФР сочат, че икономиката на САЩ ще се забави до минимален растеж през 2022 г., като в края на годината темпът може да е едва 0,2 на сто и да се ускори до 1,2 на сто догодина, което е доста под потенциала на най-голямата световна икономика. За безработицата се прогнозира да нарасне до 3,8 на сто през 2022 г. и до 4,4 на сто през 2023 година. За инфлацията се очаква бавно завръщане към целевото ниво от 2 процента през 2025 година.

Понижения на лихвите не се предвиждат до 2024 година.

След обявяването на решението на Федералния резерв доларът поскъпна до нов 20-годишен максимум от 111,63 пункта спрямо кошница, съставена от други водещи световни валути. Това е повишение с 1,1 на сто спрямо по-ранната стойност от 111,42 пункта.

Еврото, което е най-големият компонен на доларовия индекс, поевтиня до 20-годишен минимум от 0,9810 долара или с 1,3 на сто.

Спрямо йената доларът се засили сравнително слабо - с 0,5 на сто до 144,41 йени. Пазарните участници са предпазливи при вдигането на втойността на долара предвид заплахата Япония да се намеси, за да стимулира валутата си