0

Ф ирмите за събиране на вземания ще имат право да звънят или да изпращат писма на длъжници не по-често от веднъж на два дни. Също така няма да имат право да притесняват потребителите в почивните дни, както и през седмицата в интервала от 20.00 часа и 7.00 часа. Това предвижда Закон за събиране на вземанията по потребителски договори, публикуван за обществено обсъждане. Още в началото на мандата на новия кабинет вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова се зае със защита на длъжници от колекторските фирми. Текстовете в проекта предвиждат да не се допуска поставянето на съобщения на публични места за наличие на задължение на потребителите. Също така се забранява тормозът на работното място чрез обаждания на работодателя и изпращане на съобщения на работното място.

Изисквания

Със закона се въвеждат и изисквания към фирмите за събиране на вземанията, като те задължително трябва да бъдат регистрирани и да са с капитал не по-малко от 500 000 лева. Задължително е и да имат застраховка „професионална отговорност“.

Контролът върху тяхната дейност пък ще се осъществява от Комисията за защита на потребителите. При неспазване на изискванията, записани в закона, ще се налагат санкции, а при тежки нарушения и отнемане на лиценз за извършване на дейност. За нарушения, извършени от колекторски фирми, глобите са в размер от 10 000 до 50 000 лева.

Служителите и управителите на такива фирми пък трябва да са с чисто криминално минало, пише още в проекта на закона.

Данни

От данни на Асоциацията за управление на вземания от март 2021 година става ясно, че общият обем на нововъзложен дълг към компании за събиране на вземания е 741,6 млн. лева през 2020 г. спрямо 832,3 млн. лева за 2019 година. Данните на проучването сочат спад в общия брой на нововъзложените за събиране случаи - за 2020 г. те са общо 936 342. В същото време за 2019 година броят на случаите е 1 084 605. Така средният размер на задълженията на българите, събирани от агенции за управление на вземания, в COVID годината се равнява на 792 лева при 767 лева за цялата 2019 г. Най-много се задлъжнява през 2020 година към банките - 38%, небанковите финансови институции - 27%. На следващо място са дълговете към телекоми - 24%, застрахователни компании - 3%, компании за комунални услуги - 2%, лизингови компании - 1%, и 5% други.