0

В сяка пета жалба, изпратена в Европейския потребителски център, е за загубен багаж или закъснял полет. Това сочат данни за първата половина на тази година на институцията за решаване на трансгранични казуси, предоставени на „Телеграф“.

Общо 218 са постъпилите сигнали и запитвания, свързани с проблеми с въздушния транспорт.

Спрямо същия период от миналата година има леко повишение на жалбите, свързани с полети. Причината е, че в последно време мерките, свързани с ковид пандемията, бяха отменени и все повече пътници отново използват въздушния превоз за пътуване по работа или за ваканция в Европейския съюз.

Основните проблеми, които се открояват,  са свързани със забавени полети, както и загубени или забавени багажи.

Казуси 

От центъра посочиха примери за казуси, които са решени с тяхно съдействие. Един от тях е на потребител, относно полет между Санторини и София, който закъснял с повече от 24 часа. Тя и нейна приятелка пристигат на летището в Санторини в следобедните часове, но вместо в 19,40 ч, както е по разписание, излитат към 18 ч на следващия ден.

От авиокомпанията на няколко пъти им изпращат SMS-и, че ще  излетят, но полетът постоянно се отлага и накрая пътниците са закарани в хотел, за да пренощуват там. След като се прибират в България, те подават жалба към авиокомпанията, но тя отказва съдействие.  След намесата на мрежата от европейски потребителски центрове пътниците получават компенсация по 250 евро заради забавения полет, както и сумата, похарчена за храна и вода на летището. 

Съвети 

При закъснял полет авиокомпанията трябва да информира пътниците какви са техните права, посочват от ЕЦБ. Компанията има и задължение да се погрижи за пътниците, ако полетът закъснява с повече от 2 часа при излитане. Ако пасажерите стигнат до крайната си дестинация със закъснение от повече от 3 часа, те имат право на допълнително парично обезщетение. 

Извънредни обстоятелства 

Авиокомпаниите не са длъжни на компенсации при извънредни обстоятелства. Това са явления, които са извън контрола на авиокомпанията и не са могли да бъдат избегнати дори да са били взети всички необходими мерки - силна буря, обилен снеговалеж, заплахи или атентати.

Размерът на обезщетението зависи от дължината на полета – при полети до 1500 км сумата е 250 евро, между 1500 и 3500 км – 400 евро, като при над 3500 км – сумата е 600 евро.

Куфар 

В случай на забавен или загубен багаж е много важно да се спазват определени срокове за подаване на жалба от страна на пътника. Още на самото летище на гише „Рекламации на багажи“, когато куфарът се окаже, че не е пристигнал или пък дойде повреден, трябва да се попълни специален протокол (PIR), в който да се опише проблемът. До 7 дни след това  трябва да се попълни и сходен формуляр на сайта на авиокомпанията. 

Когато изтекат 21 дни, а куфарът още не е пристигнал, то той се счита за загубен и трябва да се подаде нов формуляр на сайта на превозвача, с който да се поиска обезщетение за загубата. Необходимо е да се изпрати до авиокомпанията копие от билетите и багажните етикети, както и от попълнения протокол, списък с вещите, които е имало в куфара. 

Независимо дали куфарът е забавен, изгубен или повреден, максималното обезщетение е до около 1600 евро. Размерът му е регламентиран в Монреалската конвенция и зависи от действителната стойност на вредата в конкретния случай. ЕПЦ България съветва, ако пътниците взимат особено ценни вещи, да застраховат багажа си. 

Компенсации 

Пример за казус със загубен багаж е на потребител, който пътува от София до Неапол, но на летището в италианския град установява, че багажът му го няма. Дамата е директор на училище, като пътуването й е свързано с важни срещи, но официалните й дрехи са в багажа. Поради това тя трябва да си купи нови.

На връщане от Италия на летище София е посъветвана да се обърна към авиокомпанията за компенсация. Потребителката попълва електронната форма в сайта на авиокомпанията и прилага и информация за направените разходи, като предоставя копие от касови бележки. Два месеца по-късно не получава никакъв отговор  Със съдействието на ЕПЦ Германия дамата получава близо 300 евро обезщетение за загубения багаж.

Друг потребител, който е бил на гости на близките си в Германия по Коледа, но багажът му не е пристигнал с него, вече половин година чака реакция от авиопревозвача. В момента ЕЦП работи по казуса. Оказва се, че заради бума на пътуванията и жалбите за проблеми при полети са се увеличили драстично. 

Частни компании печелят компенсации срещу комисиона 

Много частни компании вече предлагат като услуга съдействие за получаване на обезщетение при проблеми с полети. Потребителите могат да се обърнат и към тях, като те поемат цялата кореспонденция с превозвача. При решаване на спорове взимат комисиона от 25% от размера на спечеленото обезщетение. Такива компании решават казуси в случаи на закъснял или отменен полет, както и ако пътникът не е бил допуснат на борда. Експертите посочват, че изплатените обезщетения възлизат до 600 евро.