0

М ежду 2000 - 3000 лева струва да се изработи личен герб. Изискването за това е човекът да е пълнолетен, неосъждан и ползващ се с добро име. Това обясни пред „Телеграф“ председателят на Българското хералдическо и вексилоложко общество Александър Алексиев.

Той изтъкна, че един качествен и талантлив художник трудно би се съгласил да нарисува герб за сума под 1000 лева.

„Но реално вдъхновението и умственият процес нямат реална цена. Ние не актуализираме цените спрямо инфлация или повишени цени на суровини, защото не си изкарваме хляба с правене на гербове. За нас това е любимо хоби и удоволствие“, каза той. Според Алексиев цената на герба изобщо не е най-важното и дори са отказвали да изработват такъв за много голяма сума пари. Най-важното било човекът, който сам е стигнал до нуждата от свой символ, наистина да заслужава да го носи с чест, достойнство и благородство.

„Много често ни търсят да направим герб за подарък за юбилей например, без човекът да знае с идеята да бъде изненада. При нас това не работи. Всеки трябва да осъзнава и да приема избраните символи на герба си, защото той се прави веднъж и остава до живот“, каза Алексиев. Той обясни, че има разлика с това да се изработи емблема или лого, които могат да бъдат ребрандирани на определен период от време като фирмените или футболните емблеми. Затова процесът трябва да бъде осъзнат и да се отдели нужното време, без да се бърза, но и символът да е подчинен на законите на хералдиката.

Срокове

Хералдиците не гонят срокове при изработването, затова един герб може да отнеме от месец до година, а веднъж дори става и за 10 години. Това зависи най-вече от човека или населеното място и тяхното активно участие в процеса.

„Случвало се е всяка година човек да се променя и да търси нови символи за герба си до окончателното им възприемане“, обясни Алексиев.

В хералдиката се използват седем основни цвята: два метала и пет цвята. Първоначално са се използвали само четири – червен, син, черен и бял, но след това се появяват и допълнителните цветове: зелен, жълт и пурпурен.

„Няма как да сложим розово или кайсиево например. Разполагаме с този ресурс от цветове и това прави тази наука уникална“, каза експертът.

Символите пък са много и зависят от самия човек и населено място. Има растения, животни, митологични фигури и какво ли още не. Важен принцип е съобразяването на символа с епохата, от когато съществуват каноните в хералдиката.

„Не можем да сложим компютър, но може да го изобразим чрез сметало. Не може да има електрическа китара, но може да има класическа“, добави Алексиев.

Общините също искат да им бъдат изработени техни гербове, с които да се отличават.

„Последно работихме по герба на Ловеч. Преди това сме правили и на Куклен и Челопеч. Населените места обаче са повече. Тази година направихме гербове на селата Карабунар, Елов дол, Церово, Симеоновец и сега предстои на Драгиново. Бургас, Хасково, Монтана, Крумовград и някои други имат истински гербове и целта ни е да ги впишем в нашия гербов регистър“, обясни експертът.

Всъщност у нас са много малко населените места с герб. Общините неправилно наричат своя символ герб, защото в повечето случаи те са емблеми. Освен общините, които по закон трябва да имат свой символ, химн, печат и знаме, останалите населени места имат емблеми и много малка част от тях и гербове. Повечето обаче нямат свой символ.

„Събрали сме богата база данни от местни гербове и емблеми и от две години работим по книга, която се надявам да издадем до края на годината. За нея благодарим за съдействието на Националното сдружение на общините в Република България, които помогнаха да попълним някои от празнините за символи на нашите общини“, каза Алексиев.

Значка

Има разлика между герб и значка. Значката е рекламен продукт, на който може да има и емблема, лого и герб. Тя се носи, за да изрази някаква принадлежност към футболен клуб, държава, общност или фамилия. По-съществената разлика е между герба и емблемата/логото. Лого може да има всеки и се прави сравнително лесно във всяка рекламна агенция, без да се съблюдават някакви правила освен естетически. На една емблема може да сложите всякакви цветове, които желаете, надписи, години, символи и знаци. В щита на герба букви и надписи не може да има, нито пък години. Има девизна лента, на която може да се изпише мото, лозунг или верую. При гербовете се съблюдават и цветовете. Например не може да има бяло върху жълто и обратно, докато при емблемите това е позволено.

Девизът трябва да пасва на символите

Девизът трябва да пасва на символите в герба. Той не е задължителен и може да бъде на български, английски или латински. Той допълва герба и може да бъде изведен на девизна лента под щита или над него. Цветовете на буквите и лентата е хубаво да повтарят основните цветове в самия герб.