0

Б ългария започва преговори с департамента по отбрана на САЩ във връзка с възможни компенсации заради забавянето на доставката на американските изтребители F-16 Block 70. Това съобщи в Народното събрание военният министър Стефан Янев.

По думите му на този етап е твърде рано да се говори за евентуален отказ от самолетите.

Преди седмица от посолството на САЩ обявиха, че има забавяне в програмата по производството на изтребителите поради прекъсвания във веригата на доставки, причинени от пандемията от COVID-19.

"Това неблагоприятното забавяне ще се отрази на всички държави, които в момента участват в тази програма", допълниха от дипломатическата мисия.

Пред депутатите министър Янев обясни, че в подобни случаи, когато договорите са от типа правителство/правителство, общоприетата практика е правителствата да подхождат с доверие едни към други. Тоест гарантът за изпълнение на договора за доставка на F-16 Block 70 е правителството на САЩ.

"В такива случаи на забавяне или неизпълнение, правителството налага такива санкции, все едно договора е сключен за нуждите на Държавния департамент. Стандартните общи условия при такъв тип договор са, че купувача може да отмени покупката във всеки момент преди доставката на "стоката". Всички разходи са за сметка на купувача. Правителството на САЩ се ангажира да консултира купувача за възможни закъснения", допълни министър Янев. 

Той информира депутатите, че през следващите седмици се очаква посещение на специалисти от департамента по отбраната. "Ще бъдат направени и видеоконферентни разговори, за да се изяснят възможните компенсации, които може да получи България в лицето на ВВС заради забавянето на изтребителите", допълни Стефан Янев.

"За прекратяване на договора за доставка не можем да говорим в момента, при положение, че не знаем обстоятелствата за забавянето и възможните ни ходове. Не е лесен нито за четене, нито за изпълнение този договор. Защото освен за доставка на самолетите, той е и за поддръжка на техниката", подчерта военния министър.

"Трябва да се започне диалог за създаването на нова архитектура на европейска безопасност. Възстановяването на редовната работа на Съвета Русия-НАТО е изключително полезно. Едностранният призив на България към Русия да съкрати своите оръжия в Черно море няма да има положително влияние върху Кремъл", заяви по-късно Янев.

„Демилитаризацията на Крим би било най-доброто възможно развитие в посока изграждане на трайна стабилност в интерес на всички страни от Черноморския регион“, смята министър Янев, но според него това е „малко вероятно в обозримо бъдеще“ предвид геополитическите реалности и характера на настоящата руска външна политика.

„По-важното към момента е да се продължи с интензивните, координирани дипломатически усилия за предотвратяване на военен конфликт между Русия и Украйна“, заявява министърът на отбраната.

На въпрос дали София ще призове Москва да съкрати своите въоръжения като част от усилията за подобряване на сигурността в Черноморския регион, военният министър отговори: „Отправянето на подобен призив за съкращаване от Русия на нейните въоръжения единствено от българска страна не би постигнало такова ниво на положително въздействие върху Кремъл, колкото излъчването на ясно и недвусмислено колективно послание в тази посока от страна на цялата демократична евроатлантическа общност“.