0

П ървата афганистанка, която стана пилот в авиокомпания, е избягала в България и търси убежище у нас, научи „Телеграф“.

23-годишната Мохадесе Мирзаи вече е задействала процедурата по получаване на бежански статут, наела си е жилище в София и се издържа със спестяванията си. Тя се надява да си намери работа като пилот и да се събере с близките си, които са се евакуирали в Албания.

Една сутрин преди три месеца Мохадесе Мирзаи се сбогувала с близките, за да излети с вечерния полет за Истанбул от летището в Кабул. Но когато вече се облякла в пилотската си униформа, станало ясно, че талибаните са завзели столицата, писа в. „Гардиън“. Самолетът на местната авиокомпания „Кам Еър“ така и не излетял. Вместо това Мохадесе се озовала в самолет за Киев, но като пасажер. От там тя се добрала до България с виза, която получила по-рано (но вече е изтекла). Сега младата афганистанка живее в малък апартамент в София и се надява да остане у нас и да си намери работа като пилот.

„Вече подадох молба за убежище, минах през интервю и все още очаквам решение на съда“, заяви Мохадесе пред „Телеграф“. Тя изтъкна, че се издържа със скромните си спестявания и че засега се справя със ситуацията. Младата авиаторка се опитва да се свърже с някоя авиокомпания, която да я вземе на работа.

Мохадесе Мирзаи стана първата жена пилот в гражданската авиация на Афганистан през септември м.г. Тя е изпълнявала полети до Турция, Саудитска Арабия и Индия. Името й влезе в световните новини като една от пилотите на самолет Боинг 737 на „Кам Еър“, които извършиха първия полет в родината й с изцяло женски екипаж. „Това бе огромно постижение за Афганистан и за доминираната от мъже авиационна индустрия като цяло“, заяви Мирзаи пред „Гардиън“. Тогава тя вярвала, че е възможна промяна в рамките на консервативното общество на страната и че тя и нейната авиокомпания ще бъдат част от този процес. Но след като талибаните сформираха правителство изцяло от мъже, което свали от постовете им стотици жени, Мирзаи заявява, че са ограбили надеждите й за бъдещето. Сега тя се надява да уреди положението си в България и отново да лети. „Днес не знам къде ще отида, но не се отказвам. Започнах да кандидатствам за пилот навсякъде, защото знам, че трябва да се върна към летенето“, заяви тя.

Мохадесе се надява да се събере с близките си, които също са избягали от талибаните. Майка й и сестрите й също били евакуирани от Афганистан в деня, в който експлозия избухна сред тълпите, обсадили летището в Кабул, при което загинаха 200 души и още стотици бяха ранени. Сега те са в Албания, а повечето от приятелите на Мохадесе са разпръснати по цял свят. Засега тя не може да се срещне на живо с майка си и сестрите си, но прави опити да уреди това, евентуално след като получи статут у нас.

Мохадесе Мирзаи е учила в кабулското афганистанско-турско училище „Маариф“, но завършила последната година от обучението си в канадския град Порт Колбърн, където за пръв път й хрумнало да се посвети на авиацията. Тя останала в Канада още една година след средното училище, като работела като касиерка и барманка, за да спести пари за уроци по пилотиране на самолет. „Моят инструктор ми казваше „Ти имаш контрол, сега управлявай самолета“, преди да излетя за първия си полет. Бях нервна, но също така се чувствах свободна. Осъзнах, че ако мога да издигна самолет в небето, мога да направя всичко“, заяви Мохадесе пред „Гардиън“.

Докато учела в Канада, майка й винаги й казвала да се върне в Афганистан и да работи за родината си. Тя така и направила. Когато се върнала, Мохадесе се обърнала към няколко авиокомпании, за да види дали може да продължи обучението си, но първоначално всички й отказвали. „Аз продължих да им досаждам“, заяви тя през смях. Най-сетне „Кам Еър“ решил да й даде шанс и тя се отнесла към това много сериозно, като изпълнила мечтата си да стане пилот. Но след като талибаните завзели страната, всичко се провалило. „Днес, макар да искам да се върна, не мога. Вече няма място за жени като мен в Афганистан. Изгубих работата си, дома си, екипажа си – всичко.“ Но Мохадесе не се отказва от мечтата си. „Надявам се, че друга авиокомпания ще ми даде шанс да продължа кариерата си. Много ми отнеха, но аз ще се боря за моята страст“, изтъкна тя.

Евакуирахме от Кабул местен служител и семейството му

Министерството на външните работи евакуира през септември т.г. от Афганистан дългогодишния местен служител – административен секретар на посолството ни, в Кабул Амруддин Хакшенас и неговото 15-членно семейство. Това стана по линия на приетото на 26 август решение на Министерския съвет за приемане на общо до 70 афганистански граждани и техните семейства, работили към посолството ни или били в служебни отношения с ЕС, НАТО или със структурите на ЕС и НАТО в Афганистан, съобщиха от МВнР. Хакшенас е назначен в дипломатическата ни мисия в Кабул през 1981 г. Благодарение на усилията му имотът на посолството ни е бил опазен по време на критични моменти от развитието на Афганистан през последните 30 г. По тази причина през 2003 г. той е награден и с най-високото отличие на МВнР за чуждестранни граждани „Златна лаврова клонка“.