0

О тново разногласия в управляващата коалиция. след като вчера стана ясно, че Конгерсът на САЩ е дал съгласие американската страна да ни продаде още 8 изтребители F-16 за 1,673 млрд. долара с оборудването към тях.

Според Благовест Белев от “Продължаваме промяната” предложението трябва да бъде обсъдено, имайки предвид че идва на фона на плановете на Министерството на отбраната за модернизация на армията. По думите му цената на новите 8 F-16 е по-ниска от тази за предишните, които бяха закупени по времето на правителството на ГЕРБ. Според него това е знак, че САЩ имат доверие на България като търговски партньори и съюзник в НАТО. Белев не пожела да се ангажира с конкретен срок, в който ако изтребителите бъдат поръчани, ще могат да патрулят в небето ни. “Нека да не фиксираме каква дата, процесът е свързан не само с получаване на самолети, а и обучение на пилоти, които да ги управляват.”, допълни депутатът. Трябва да се намери решение, според него, тъй като ремонт на МиГ-овете, с които разполагаме до момента трудно може да се осъществи. Увери, че българското въздушно пространство се защитава, тъй като Air Policing-а на НАТО е в ход. 

Категорично против поръчването на нови самолети, преди да дойдат вече закупените, се обяви депутатът от БСП Борислав Гуцанов. “Смятам, че е абсурдна ситуация. Служебният кабинет на Стефан Янев месец август е пратил писмо до САЩ да се коментират вторите самолети, при положение че не са дошли първите 8 F-16 и то се забавят с около 2 години, и то на една цена, която няма как да бъде коментирана, безумно висока цена. Най-слабата икономика в ЕС на най-голямата световна икономика даваме напред 2,2 млрд. за нещо, което не се знаеше къде ще бъде произведено сега идват вторите на още по-висока цена.”, коментира Гуцанов. Макар от ПП да твърдят обратното, депутатът е категоричен, че новата “сметка” за изтребителите ще е по-внушителна от предишната. Според него тази тема следва първо да се обсъди в НС и едва тогава да се пристъпи към действие.

Христо Иванов от “Демократична България” пък заяви, че не може да коментира цената на самолетите. По думите му тя е въпрос на преговори. “Най-скъпото е да не се взимат решения в тази ситуация, обаче. Няма нов договор за F-16 и смятаме, че тези преговори трябва да продължат, не можем да си позволим да няма действия.”, посои той. Влизането в действие на изтребителите през 2030 година пък определи като най-песимистичния сценарии. Според него при ясни политически действия изобщо не става дума за 2030 година, а за 2025 г. Иванов бе категоричен, че трябва да се използват всички варианти, за да защитим въздушното си пространство 

Със специален брифинг по темата пък излязоха бившите управляващи от ГЕРБ. „Безпаметността на министър-председателя се разпростира и в сферата на отбраната и най-вероятно във всички други сфери. Той или се занимава с евтина пропаганда, или наистина не знае какво се е случвало в държавата през последните години“. Това заяви Даниел Митов от ГЕРБ във връзка с изказването на Кирил Петков през вчерашния ден, че сделката за първите F-16 през 2019 г. е взета на крак и прибързано. 
Митов припомни, че усилията за модернизация на българската бойна авиация текат още от първото правителство на Борисов. Той призова Кирил Петков да подхожда сериозно към тези теми, а не да се занимава с „евтина пропаганда, която само доказва, че е човек без памет и без познания за еволюцията на българската демокрация“. 

Христо Гаджев коментира от своя страна, че тези изказвания на премиера са „поредните глупости, изказани от него, в опита си да бъде оригинален“. 

„Решението на Народното събрание за сключване на подобен договор е от юни 2018 г. До ратифицирането му в парламента през август 2019 г. минаха година и два месеца на преговори и разговори с американското правителство. Ако година и два месеца са преговори на крак, да видим дали той като министър-председател ще се задържи толкова време в управление“, заяви Гаджев. 

От ГЕРБ уточниха, че никога не са преговаряли с фирми, а с американското правителство, на базата на което са сключени четири договора. След ратифицирането им през 2019 г. са платени първите осем самолета, които трябва да дойдат през 2023 и 2024 г. Заради кризата с коронавируса обаче има забавяне от една година и те трябва да пристигнат у през 2024 и 2025 г., уточни депутатът от ГЕРБ.

„Правителството е защитило и националния си интерес, и възможностите за използване на въпросните самолети с цялото необходимо оборудване“, изтъкна Христо Гаджев. 

„Не е сериозно да се говорят такива глупости и бих пожелал на Петков да отиде някой ден в Министерството на отбраната и да се запознае на място с експертите, които работят по този процес“, допълни той.

Хамид Хамид от ДПС посочи, че трябва прецизно да се обсъди офертата на САЩ за самолетите. 

Николай Дренчев от "Възраждане" пък бе категоричен, че не трябва да се сключва договор за още 8 военни самолета. По думите му предишният е сключен по порочен начин, тъй като липсват предмет, стойност, неустойки и срокове за доставка в него.