0

Н ад 3600 ученици, сред които 1500 в седми и 2100 в десети клас, пропуснаха националното външно оценяване по български език и литература. Този изпит не е задължителен, затова всяка година има деца, които просто избират да не се явят. Други обаче имат желание да покажат знанията си, но не могат заради заболяване. Такъв е случаят със седмокласник от столичното 38-о ОУ „Васил Априлов“. Малчуганът не е бил допуснат да се яви на изпита, тъй като е болен от варицела. Проблемът е, че заболяването било в активна фаза и затова нямало как за него да бъде организирана зала. Както „Телеграф“ писа, от началото на годината има бум на шарка и всяка седмица се регистрират по над 500 нови случая. Част от учениците с варицела обаче са успели да положат изпита, след като близо 50 деца са се явили на миниматурата при специални условия. 

Проблеми

В областите Бургас и Шумен две деца с варицела са отишли на изпита. Те са били в отделни стаи, а за квестори са сложени учители, преболедували шарката. Карантинирани ученици, които са били в контакт с болен от COVID пък, са се явили на изпит във Велико Търново, Пловдив и Ямбол. Те също са били в отделни стаи. В София цяла паралелка седмокласници е поставена под карантина, с изключение на 3-ма ученици, които не са били контактни. Всички те, включително и болното дете, са имали възможност да се явят на изпита. Самостоятелна зала била организирана и за десетокласничка. От МОН обясниха за „Телеграф“, че до тях е постъпила информация за 21 ученици, които имат проблеми при явяването на националното външно оценяване по здравословни причини. Сред тези деца са такива с влошено зрение, дислексия, установена 2 дни преди първия изпит, дете в болница, друго със счупена дясна ръка, а в един от случаите – и двете ръце. За всички тях също е осигурена възможност да се явят на изпитите.

Прием

Резултатите от изпитите трябва да станат ясни до 28 юни. Седмокласниците използват оценката от НВО за балообразуваща при приема в 8-и клас. Там максималният брой точки е 500, но при неявяване на един от двата изпита те губят от 100 до 400 точки. По този начин е възможно отсъствалите от външното оценяване ученици да бъдат възпрепятствани да влязат в по-желано училище. Изпитът в 10-и клас пък е най-важен за учениците от обединените училища. Те кандидатстват с оценката за местата от допълнителния план-прием за продължаване на образованието си във втори гимназиален етап.