0

Д еветокласникът Михаил Филков удари истински рекорд на олимпиадата по философия. Той грабна златния медал в първата възрастова група с 497,5 точки. Ученикът в Националната природо-математическа гимназия „Академик Любомир Чакалов“ сподели пред „Телеграф“, че за състезанието се готви само в рамките на два месеца. На първия кръг се явява на шега. „С един приятел се бяхме хванали на бас докъде мога да стигна. Реших да опитам да видя какво ще стане и участвах в първия кръг“, разказа Михаил.

Подкрепа

Момчето се класира за областния кръг с висок резултат. След това учителката му по философия Красимира Иванова му казва, че има потенциал и пред него има две опции – да чете и да се готви или да не чете и да не се готви, пък каквото направи. „Като се хвана на хорото, го играя докрай и казах, че ще чета. Успях да се подготвя благодарение на госпожата, защото тя знае какво да ти даде да четеш. Тя има голям принос в моето развитие. Даваше ми материали, книги, фрагменти, които ми помогнаха да развия своето мислене. Аз възприемах идеи от тези книги и възгледи за света, но когато четеш, виждаш структурата на един философски текст. Можеш да погледнеш как се конструира и да подобриш уменията си“, споделя Михаил. 

Успех

Само две седмици преди да се яви на областния кръг, той прочита 5-6 философски книги. „Явих се на олимпиадата с малък философски опит, но успях да напиша есе, което според мен не беше перфектно, защото си поставям високи критерии, които невинаги покривам“, смята медалистът. След края на кръга дори си казва, че приключва с олимпиадата. „Казах си край! Стига толкова с философията, колкото изкарам тук, толкова ще бъде. Мина известно време и по едно време госпожата по философия ми писа: „Браво, класирал си се!“. Аз реших, че нещо се е объркала, но отворих резултатите и пишеше, че съм класиран, и то с висок резултат. Не успях да повярвам“, припомня си деветокласникът. Той продължава към националния кръг с 87,5 точки, като пред него има само още един ученик с по-добър резултат. 

Стипендия

След това Михаил отново заляга на книгите – от сутрин до вечер, дори и в училище. Общо изчита над 10. „Знаех, че това е национален кръг и трябва да се готвя хубаво. Трябва да чета постоянно. Явих се и си казах „Колко да изкарам сега“, есето го написах добре, но имаше и тест. В крайна сметка си казах наистина край. Няма къде повече да ходя, няма други кръгове“, споделя той. Михаил очаквал да заеме 15-о-20-о място. Майка му и госпожата му обаче смятали, че ще се класира по-напред и се оказали прави. „Последния ден преди ваканцията в предпоследния час госпожата по философия нахълта в стаята, докато имахме история. Извини се, че прекъсва часа, и когато влезе, разбрах, че съм хванал поне топ 5. Когато пред всички каза Михаил Филков има златен медал на олимпиадата по философия, не успях да повярвам. Това беше нещо ново, не съм очаквал, че това ще стане, беше ми странно“, споделя медалистът. Съучениците му също се радват на неговия успех. Когато научават, че ще вземе и стипендия като медалист от олимпиада, се шегуват с него, че трябва да почерпи. 

Шанс

Всеки участник има възможност да се класира и за международна олимпиада, но за нея се кандидатства още на самата олимпиада. Тогава има подборен кръг. „Аз не исках да бъда по-нататък, защото знам, че сега мога да съм добър по философия, но си казах, че за да мога да участвам достойно на международен кръг, трябва да съм без грешка. Да знам и да съм прочел всичко. Казах си, че нямам необходимото време, което мога да отделя, за да направя такава подготовка и четене“, обяснява деветокласникът. Той допълва, че не знае дали ще се яви и догодина на олимпиадата по философия. „Когато човек веднъж постигне върха, той другият път няма какво толкова да преследва“, смята медалистът. 

Обича да чете, иска да следва в България

През свободното си време Михаил обича чете книги, зимата кара ски, ходи на народни танци, излиза с приятели. Деветокласникът знае, че иска да следва в България, но не и в каква специалност, защото има интереси в много области. „Не съм сядал да тегля чертата и да видя кое ми е по-присърце и искам да се занимавам с него, но при всички случаи искам да следвам в България. Не смятам, че в тези времена чужбина е най-приятното място да ходи човек да следва. Ти си сам в чуждо общество и култура, при тази международна обстановка е малко несигурно. Отдавна съм решил, че искам да следвам в България. Въпросът е да избера какво“, сподели ученикът, който е в профил математика с информатика. 

Сравнява възгледите си с философските

Когато чете книгите за подготовката си, му е било любопитно да прави сравнение какви философски възгледи съвпадат с неговите и какви не. „Интересно беше, че търсех причини, поради които някои философи биха могли да бъдат в грешка, когато възгледите им не съвпадат с моите. В някои моменти откривах такива, които не бяха както трябва. Самите философи си противоречат, няма една истина, която е без възможност за оспорване, и всеки има теза и хипотеза за нещата и всеки може да я обори със свои аргументи, които са верни за него“, сподели момчето. Той разказа, че преди националния кръг е чел много за морала и етиката и най-приятен за четене му се е сторил Джон Стюарт Мил и утилитаризъм. „Хареса ми като морални черти и основни идеи“, каза още Михаил.