0

С воеобразен теч на лични данни се получи в БУЛСТАТ. В регистъра освен професионалните данни на голяма част от самоосигуряващите се са и всичките им лични данни - постоянен и домашен адрес, имейли, телефони и т.н., съобщи БНР.

Това се случва, след като от 4 януари влязоха в сила измененията на Закона за регистъра БУЛСТАТ, които преобразуваха кодовете по БУЛСТАТ на физическите лица, които съвпадат с техния ЕГН с 10 знака, в нов Единен идентификационен код с 9 знака.

Според адвокат Гергана Върбанова, която е проверила новия ЕИК номер, като провериш "Детайли по справката", виждаш ЕГН, рождена дата, но дори постоянен адрес, настоящ адрес, адрес по месторабота или по упражняване на дейност. Някои колеги казаха, че са публикувани дори мейлите им, добави тя.

Никой не е давал информирано съгласие за каквото и да било, категорична е Върбанова.

По думите ѝ, всеки може да отвори и да види къде живеете - как това е релевантно за адвокати или вещи лица, които решават важни съдебни дела. Според замисъла новите 9-значни ЕИК "ще осигурят защита на личните данни на физическите лица, регистрирани като самоосигуряващи се в регистър БУЛСТАТ, чийто код в момента е 10-цифрен и съвпада с тяхното ЕГН".

Промяната е в съответствие с Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни (GDPR)". Но според Върбанова случилото се е нарушение, макар и не нормативно.

Течът на лични данни - волен или неволен, засяга над 300 000 души със свободни професии, сред които адвокати, дизайнери, занаятчии, консултанти, счетоводители, журналисти, архитекти, вещи лица и много др. в сферата на т.нар. "фрийланс". По предварителни данни от последното преброяване към 7 септември 2021 г. работещите българи са близо 2 426 000 души.

Същевременно по данни на НСИ от 2019 г. страната ни поддържа голям публичен сектор с относително стабилен дял, като около 1/4 от всички наети лица с включени МО и МВР работят за държавата.

По този начин се оказва, че засегнати от проблема с новите ЕИК номера и публикуването на всички лични данни на самоосигуряващите се у нас, са 1/6 от всички работещи българи, извън държавните служители и публичният сектор.

По-късно, след проверка на "Телеграф", стана ясно, че личният телефонен номер на председателя на Народното събрание Никола Минчев и постоянният адрес на който е регистриран са изтекли в масива на БУЛСТАТ.

Заедно с Минчев в кюпа са и заместниците му Кристиян Вигинен и от "БСП за България", Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната" и Атанас Атанасов от "Демократична България - Обединение". Сред потърпевшите от теча в БУЛСТАТ има и министри като този на земеделието Иван Иванов. Иванов е протекъл с адреса на който живее той и семейството му в Шумен и с номера на личния му джиесем.

Сред 300-та хиляди могат да бъдат открити и редови депутати като Дани Каназирева, независимо, че дейността и като адвокат е спряна от 2019 година, или Гюнай Хюсмен, който пък е регистриран земеделски производител, развиващ комбинирано растениевъдно-животновъдно стопанство и чиято дейност в Исперих продължава успоредно със законотворчеството му в парламента. Заради БУЛСТАТ-лийкс е достъпен и адресът в Русе на острието на ГЕРБ Десислава Атанасова, както този в Сливен и на аграрната експертка - съпартийката и адашка на Атанасова Десислава Танева, която е с регистрация като консултант. От БУЛСТАТ ще разберете и адреса на ексминистъра на външните работи Екатерина Захариева, която и сега на законодателно ниво има отношение към външаната политика и сигурността на България. Пак там е и Златомира Карагеоргиева - Мострова, юрист от ИТН.

Изтичането на подобни данни за лица, които са свързани с управлението на страната и с вземане на решения може да направи тези хора уязвими както от гледна точка на сигурността им, така и от гледна точка на възможности за шантаж и влияние върху вземането на решения.

Сред изтеклите данни фигугират стотици имена на повече или по-малко известни журналисти. При част от тях личните данни, които са предоставили при регистрацията са разумно ограничени, като например отсъства телефон, а за адрес е предоставена пощенска кутия. Има примери обаче с репортери, работещи по критични въпроси в провинцията, който си лъснали с физически адреси и телефонни номера. Например журналистка, която лесно би могла да бъде мишена на читателско недоволство фигурира с изтекъл физически адрес, на който живеят нейните родители. Така заради теча потенциално застрашени могат да бъдат и членове на семейството и.