0

П одредбата в новото 47-о Народно събрание ще се определи на принципа на системата ВАР. В ролята на видео асистент рефер отново ще бъдат сънародниците ни в чужбина, чиито гласове от вота на 14 ноември може да се окажат решаващи за първото и последното място в парламента.

След приключването на изборния ден социологическите агенции дадоха едва около 1% разлика между коалицията ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната“. От фотофиниша зависи и дали в НС ще има място за седма партия - "Възраждане".

Що се отнася до преливането на гласове пък, се оказа, че ПП е взело 4% от гласувалите през юли за ГЕРБ и 11% от онези, дали гласа си за БСП, от ДБ – 29, но най-много гласоподаватели са отмъкнали от ИТН -цели 33%, показаха данните.

На изборите "2 в 1" и за депутати и за президент да гласуват отидоха рекордно малко хора, като активността към 16 часа бе едва 25% и се очаква да не надхвърли 40 на сто.

Сочените за най-голямата изненада на изборите за НС Кирил Петков и Асен Василев се включиха на живо във Фейсбук и директно обявиха победата си. Те призоваха всички, които ги гледат, да се обадят на бабите, лелите, чичовците и майките си, за да гласуват, ако още не са го направили. „Приятели, сега е моментът да покажем, че България е тръгнала по пътя на промяната и няма връщане назад“, заяви Петков. Василев пък допълни, че разчитат на българите в чужбина, за да минат финиша и да победят.

Лидерът на ИТН Слави Трифонов очаквано излезе с телевизионно обръщение. В него той благодари на хората за гласовете, като посочи, че във всяка демокрация да упражниш правото си на глас, е въпрос на морал и загриженост за държавата. „По отношение на резултата на ИТН – ще кажа едно – ако можех с някаква машина на времето да върна времето назад, пак щях да постъпя по същия начин, без да влизам в уговорки, без да се поддавам на натиск и без да ви лъжа. Това ще направя и сега. Ще спазя всичко, което съм казал, и няма да престъпя моите думи“, заяви той.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов отказа да коментира дали се е провалил на вота, защото в следващото НС можели да свършат работата, която са започнали. "Независимо от това какви са съотношенията на нашите резултати с тези на ДПС, важното за нас е, че те ще останат, или могат да останат извън управлението заедно с ГЕРБ. За нас това ще бъде приоритет", заяви Иванов. Според него връщането на Делян Пеевски определено е върнало финансови възможности към движението.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов излезе с коментар в 22 ч. По думите му тези избори ще се запомнят с невижданите репресии върху членове и симпатизанти на ГЕРБ от страна на хората на Радев и Рашков, както и с това, че една жена я гони полицията, а тя яде разписка. „Един или двама депутати разлика няма да решат проблемите на България“, каза още той по отношение на малката разлика между ГЕРБ и ПП. И допълни, че „най-ниската избирателна активност в историята“ показала тоталното несправяне на този кабинет с изборите. Според него народът е успял да изгони мутрите от парламента. "Вместо да идат, те си тръгнаха", допълни още той и се пошегува, че съжалява Христо Иванов и Атанас Атанасов, защото те „таман се засилят да става нещо от тях и дойде някой и ги превари.“. На въпрос дали ще подаде оставка, Борисов заяви, че няма да достави това удоволствие на опозицията, тъй като според него през следващите дни те ще направят всичко необходимо вотът от чужбина да измести ГЕРБ на второ място. Ако обаче партията му остане начело, Борисов заяви, че ще покани всички лидери на разговори за коалиция.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че ще бъдат диалогични и с конкретни предложения, когато бъдат поканени за преговори. "Преди това искаме да обърнем внимание на нещо друго. Очевидно разговорите ще бъдат сложни, конфигурацията в парламента е сложна, това ще отнеме време. Но нямаме време за Бюджет 2022. Тръгването аванасово с червени линии, от тежък опит го казвам, че би се отразило зле на всякакви разговори", заяви соцлидерката. От думите й стана ясно, че в Столетницата оставки не са обсъждани. 

От ДПС отчетоха ниската избирателна активност и благодариха на симп симпатизанти си, които "устояха на всякакви репресии на тези избори". "Нашето поведение е ясно от самото начало, еднакво може да говорим с всички партии. В 45-тото Народно събрание бяхме заявили, че отчитаме вота на избирателя като желание за промяна и новите партии, ако предложат правителство, ние безусловно ще го подкрепим. В 46-тото НС поставихме условие - възстановяване на демокрацията и държавността в страната, защото и двете са в криза. За следващото НС това категорично важи, но нека да видим окончателните резултати", коментира лидерът на Движението Мустафа Карадайъ.

.

 .