0

К ремъчният пистолет на Тодор Каблешков, обявил Априлското въстание в Копривщица, може да видят гостите на Националния военноисторически музей. Те ще зърнат с очите си още автентичните вещи на апостолите на Априлското въстание, чиято годишнина честваме днес.

Епопея 

Личните оръжия и вещи на героите от априлската епопея са част от обновената образователна програма „Свобода или смърт“, посветена на Априлското въстание. Тя е адаптирана към учебния материал и акцентира върху по-малко известни и любопитни факти, които надграждат наученото в час.

Така учениците ще могат да видят личното оръжие на Каблешков, апостол от Априлското въстание и автор на историческото „Кърваво писмо“. Той е с калибър 16 мм. Цевта и ложата са богато инкрустирани със сребърни растителни орнаменти. От лявата страна на дръжката върху дървото с ръкописни букви от сребърна нишка са изобразени инициалите на Тодор Каблешков – „Т К“. По ложата на пищова се забелязват побитости, които свидетелстват за тежкия път, който е изминало това ценно за историята оръжие. 

Децата ще видят още въстаническата куртка на апостола на Търновския революционен окръг Стефан Стамболов, личното оръжие на апостола на IV революционен окръг Панайот Волов и на участника в отбраната на Дряновския манастир Петко Франгов, както и още много любопитни експонати – свидетели на тези бурни времена, съобщават от военноисторическия музей. 

Модули 

Образователната програма е разделена в няколко модула. В първия децата ще научат любопитни факти за подготовката на въстанието – от събирането на пари, през леенето на куршуми и изработването на черешови топчета до шиенето на униформи и знамена. Ще се запознаят с хронологията на събитията и ще проследят не само хода на въстанието, причините, довели до неговото избухване, последиците от погрома му, но и ще се потопят в онези героични дни, показали на света, че българите са достойни за свободата си. Ще имат възможност и да затвърдят наученото в отборно състезание с много забавни моменти и да отнесат незабравими спомени от посещението си в музея. Образователната програма се провежда в работното време на музея от сряда до неделя след предварително записване, уточняват оттам.